Metro v Brně dostane studii

  • 24. února 2020,
  • 14:52,
  • Brno,
  • Petr Hradský

O brněnském metru se mluví už zhruba pět a dvacet let. Zatím ale tento ambiciózní projekt neměl žádné konkrétní obrysy. A právě to by se teď mohlo změnit. Město Brno totiž už brzy zadá studii proveditelnosti.

Reklama

Město se už v minulém volebním období rozhodlo oživit myšlenku severo-jižního kolejového diametru. A jeden z prvních kroků podnikne v následujících měsících. Nechá totiž zadat studii proveditelnosti a zjistí tak jestli je propojení jednoho konce Brna s druhým opravdu reálné.

Ta debata se rozvinula především v rámci rozhodování o poloze nádraží. My jsme chtěli aby odsunuté nádraží mělo vazbu i na severo-jižní kolejový diametr, z hlediska toho, že odsunuté nádraží bude do jisté míry dále od nejobydlenější části města. Právě tento diametr má jednoznačně zlepšit obsluhu města v rámci veřejné hromadné dopravy.“ Filip Chvátal radní pro dopravu, Město Brno

V horizontu několika měsíců vypíše město výběrové řízení na zpracovatele studie. Její vypracování pak bude trvat zhruba rok a půl. Komplexní studie má odpovědět nejen na to, zda je stavba metra proveditelná ale také kolik bude stát peněz, kolik by obsloužila obyvatel, jak moc by městu Brnu a jeho okolí pomohla i jaký bude počet zastávek.

Když bude projíždět regionální železnice, tak nemůže mít stejný počet zastávek jako by tam projížděla městská tramvaj. Následně bude velmi důležité zhodnotit tu trasu. Máme tam zapojení jak břeclavské tak chrlické tratě, protože zapojení břeclavské tratě obslouží daleko více obyvatel z jižního zázemí města. Následně je tam varianta buď zkrácená přes Ponavu, která by navazovala na železniční síť přes Královo Pole, nebo ta delší varianta, tak jak ji původně sledoval kraj, přes Kampus VUT.“ Filip Chvátal – radní pro dopravu, Město Brno

Podle radních město Brno metro potřebuje. Na silnicích totiž stále přibývají auta a provoz houstne. Jednalo by se tak o posílení hromadné dopravy. Názory na jeho vybudování ze stran občanů jsou ale často opačné.

anketa

Vypracování studie vyjde město na 16,5 miliónů korun. Jaká bude cena metra samotného zatím ale není vůbec jasné, v rozpočtu vlády je na tuto stavbu vyčleněno 70 miliard. Tato částka však zaskočila i některé zástupce města, ti si myslí, že by to mohlo být podstatně méně. Než a pokud vůbec dojde k realizaci uběhne bezesporu řada let. Zatím nám nezbývá nic jiného než doufat. Petr Hradský TV Brno 1.




Petr Kraštenič - Hodonín
Hodonín
od 13 000 do 15 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu