Hády lákají k procházkám vzácnou přírodou

  • 5. května 2021,
  • 12:11,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Milovníci geologie a krás přírody si přijdou na své na hádeckém kopci. Mohou si vybrat hned ze dvou naučných stezek. Kromě vápencových lomů je lokalita bohatá na výskyt různorodých rostlin a živočichů.

Reklama

Nádherné výhledy na Brno, příjemné posezení i vzdělávací procházku nabízí hádecký kopec s televizním vysílačem. Část lokality zabírají 4 lomy, které kdysi sloužily k těžbě vápence. Dnes tudy vede přes dva kilometry dlouhá stezka.

„Naučná stezka Hádecké lomy a okolí začíná u brány do etážového lomu, to je vlastně kousek nad hotelem Velká Klajdovka, potom pokračuje skrz ten etážový lom po takové pohodlné asfaltce a vynese pod přírodní památkou Kavky, míjíte Růženin lom, což je vlastně evropsky významná lokalita a můžete se dostat zase zpátky do výchozího místa,“ uvedla Lucie Růžičková, lektorka Lamacentra Hády.

Tuto trasu ocení například milovníci geologie, kterým stěny lomu nabízejí zajímavou podívanou. Na své si přijdou také návštěvníci, které láká místní flora a fauna. Z květin v závislosti na ročním období mohou narazit například na bělozářky, jahodníky, sasanky, violky a mnoho dalších. A Když budou mít na procházku dostatek času, mohou spatřit hned několik výjimečných živočichů.

„Takové nejviditelnější, co si člověk může všimnout z živočichů je třeba saranče modrokřídlá, kterých je tady v létě opravdu strašně moc, odskakuje vám to od nohou, takže to si všimne asi opravdu každý. Pak tady máme stepníka rudého, což je takový velice zajímavý pavouček, sameček má takový červený zadeček s černými puntíky, děti říkají, že to je pavouk křížený s beruškou,“ řekla Lucie Růžičková, lektorka Lamacentra Hády.

Také je možné narazit na žáby, motýly a nebo na mravkolvy, známé z příběhů Ferdy mravence. Komu by se během procházky nepoštěstilo a chtěl by vidět více zvířat, může navštívit místní Lamacentrum, což je zdejší ekocentrum v podobě malé farmy.

„Dozví se tady informace o nejenom o chovaných zvířatech, ale také o té zdejší přírodě, jsou tu k dispozici tiskové materiály apod.,“ doplnila Lucie Růžičková, lektorka Lamacentra Hády.

Lomy jsou označeny za evropsky významnou lokalitu, a proto je třeba se na jejich území řádně chovat. Pozemkový spolek Hády, který je má ve správě, se však často potýká s následky návštěv neukázněných jedinců.

„Každou chvilku tady sbíráme velké množství odpadků, lidé tady zakládají ohniště, kolem těch je odpadků nejvíc, jsou tady rozbité střepy a podobně. Takže bylo by vhodné chovat se k tomuto území s úctou, kterou si zaslouží a zejména tady na to si dávat pozor,“ vysvětlila Lucie Růžičková, lektorka Lamacentra Hády.

Pokud by zkušeným turistům přišla trasa přes hádecké lomy krátká, může zvolit i delší naučnou stezku nazvanou Hády a údolí říčky. Začíná u řeky v Obřanech, vede přes hádeckou planinu a končí u říčky v Mariánském údolí. Na obou stezkách jsou umístěny informační tabule, díky kterým je možné lépe poznat krásy přírody v okolí moravské metropole.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu