DPMB představil "zombie" tramvaj

  • 7. dubna 2022,
  • 12:20,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Dopravní podnik města Brna se letos zaměřuje na předcházení nehodám a bezpečnost. V rámci celoročního projektu připravuje hned několik akcí. Jednou z nich je speciální tramvaj nesoucí heslo "nebuď jako zombie", která má upozornit na to, jaké následky může mít nepozornost chodců.

Reklama

“Nebuď jako zombie”! To je zpráva, kterou do brněnských ulic vyveze speciální tramvaj. Zdobí ji postavičky, které vlivem nepozornosti utržily po střetu s vozem MHD zranění a hesla, která na příčiny nehod upozorňují. Jejím cílem je připomenout chodcům, jak důležité je při procházení ulicemi města věnovat dopravě plnou pozornost.

“Dost často se setkáváme s tím, že chodci mají nasazená sluchátka, dívají se do mobilního telefonu a nevěnují žádnou pozornost tomu, co se děje v jejich okolí,” doplnila koordinátorka prevence Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Petra Ledabylová.

V loňském roce figurovaly vozy MHD u zhruba sedmi stovek nehod. Řidiči však byla zaviněna pouze jedna třetina z nich. Zbytek zapříčinili ostatní účastníci silničního provozu, zejména chodci. Tato data byla jedním z impulzů ke spuštění projektu Brnem bezpečně s dopravním podnikem města Brna.

“Každá nehoda, která se nestane, je dobře, že se nestala. Každá nehoda, která se nestane se zraněním, je ještě lépe, to znamená, že my jsme si toto téma vyhodnotili jako aktuální a proto ho celý rok budeme komunikovat,” uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Chodci si možná neuvědomují, že i při včasné reakci řidiče často není možné situaci zachránit. Brzdná dráha tramvaje je totiž při rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu a okamžitém brždění dlouhá zhruba 30 metrů. U plné tramvaje se dvěma vozy může být její dojezd ještě dvakrát delší.

“Chodci by si měli uvědomit to, že například vběhnout pod kola takového mnohatunového kolosu znamená i to, že při brždění je ta brzdná dráha několikanásobně delší než je tomu třeba u automobilu nebo u motocyklu. Měli by s tím počítat a rozmyslet si, kdy vstoupí do provozu tak, aby to bylo bezpečné zejména pro ně,” uvedla koordinátorka prevence Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Petra Ledabylová.

Kromě tramvaje, jejíž vzhled dává chodcům jasně najevo, co se může stát, když budou nepozorní, mohou v tomto projektu Brňané očekávat ještě další iniciativu. V autobusech přibudou například nehodové kamery, které řidiče informují o tom, co se děje v mrtvém úhlu. Dále podnik testuje zabudované alkoholtestery, vzniknou značky na chodnících v nebezpečných lokalitách a mnoho dalšího.

“Bude to obrovská komunikační kampaň, bude to den otevřených dveří v Komíně, při každé příležitosti budeme tato témata zmiňovat. Budou to návštěvy ve školách, protože musíme vychovávat děti tady k těmto tématům. S tramvají “Nebuď jako zombie” budeme jezdit před školy, budeme jezdit po celém městě, tady to téma budeme komunikovat, přitom budeme spolupracovat s Policií ČR, hasiči, záchranáři…. moc se na to těším,” řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Tramvaj “Nebuď jako zombie” bude možné nejčastěji vidět na trasách linek číslo 2, 5, 7 nebo 6. Každý, kdo se rozhodne svézt, se uvnitř dozví další informace o příčinách nehod. A třeba díky tomu příště, až bude procházet ulicemi města, vyndá sluchátka z uší a schová telefon do kapsy.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu