90 let fotbalu v Řečkovicích

  • 20. června 2022,
  • 18:40,
  • Brno,
  • Pavel Doležal

Reklama

V sobotu se na stadionu na Novoměstské ulici pod záštitou primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové a starosty městské části Řečkovice a Mokrá Hora Marka Viskota uskutečnily odložené oslavy 90 let od založení fotbalového klubu SK Řečkovice. Tento oddíl začal psát svou historii, když se nadšenci kolem místního učitele Františka Kolaříka rozhodli založit fotbalové mužstvo.

"Oddíl byl založen, a to ještě hrál na hřišti dnešní Lachemy, před 91 lety, protože ta oslava se kvůli covidu posunula," řekl Marek Viskot, starosta Brno - Řečkovice a Mokrá Hora.

V současné době disponuje hřiště velmi kvalitním zázemím s travnatým umělým povrchem, novým sociálním zařízením a posilovnou. Kdy vlastně došlo k soudobé proměně?

"Teprve v roce 1998, pamatuji to opravdu živě, jsme se nepřesunuli sem, ale vyměnili jsme škváru za kvalitní trávu a v Brně patří k těm nejlepším," řekl Martin Král, SK Řečkovice předseda oddílu.

Okolo nás se to po celé sobotní odpoledne hemží spoustou osobností, co mají s fotbalem spoustu společného.

"Je to tak. My jsme rádi, že na naše oslavy přišel tým poskládaný Tomášem Poláchem, bývalým úspěšným hráčem Zbrojovky, takže je tu mnoho známých jmen z fotbalové brněnské minulosti. Namátkou Pavel Šustr, bývalý trenér týmu Zbrojovky a zmíněný Tomáš Polách," řekl Marek Viskot.

Mezi hosty byl i Petr Švancara, bývalý český profesionální útočník, který strávil velkou část kariéry ve Zbrojovce Brno. Zde v Řečkovicích si ale fotbal také zahrál. I historicky.

"Hrál jsem tady jako dítě v gumotextilkách na škváře a pamatuji si, že v totálním bahně, ale tak se prostě hrávalo. Dnes, když si někdo stěžuje na hřiště, tak jsem z toho trošku hotový, to se dnes už s tím areálem nedá srovnávat. Ale jako děcko za dorost Zbrojovky jsem tady odehrál několik zápasů, takže si to pamatuji moc dobře. To jsou ty krásné vzpomínky. Já si opravdu pamatuji, když tady byla ta škvára, ale dnes to vypadá úplně jinak a musím říci, bohužel, lépe," řekl Petr Švancara, bývalý český profesionální fotbalový útočník.

A co popřát nynějšímu fotbalovému klubu do budoucna? Na to jsme se zeptali pana starosty.

"Já bych chtěl hlavně popřát, aby měli hodně mládeže, aby hodně dětí pravidelně na ty tréninky chodilo, aby ta základna byla široká, protože to je podle mého názoru tím hlavním úkolem toho místního týmu, který hraje na výkonnostní úrovni," řekl Marek Viskot.

Co dodat? Sportu zdar a řečkovickému fotbalu zvláště.




ProDomy.cz s.r.o., Brno
Brno
od 36 000 do 42 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Ing. Rostislav Lacina - pracoviště Moravany
Moravany
od 50 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu