Ve Slatině vzniká dům pro seniory

  • 1. srpna 2022,
  • 9:53,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Dům s pečovatelskou službou, na který se především senioři žijící ve Slatině už teď těší, by měl být dokončen do konce roku. Projekt, na kterém se podílela městská část tak město Brno nabídne od začátku příštího roku možnost bydlení 14ti seniorům. K dispozici budou mít kromě bytů také společenskou místnost a zahradu.

Reklama

V Bedřichovické ulici ve Slatině už pomalu rostou dvě nové budovy, díky kterým budou mít senioři možnost získat nové bydlení. Stavba nového domova s pečovatelskou službou začala už v listopadu roku 2021.

“My už dlouhou dobu vnímáme potřebu seniorů o to, aby mohli najít taky zázemí v domově pro seniory. Slatina takový dům tohoto typu nikdy neměla, v tuto chvíli je to historický okamžik, kdy vzniká úplně první dům tohoto typu. My jsme vyslyšeli přání seniorů, kteří se na to těší,” uvedl starosta Slatiny, Jiří Ides.


Jeden dům zaplní šest dvoupokojových bytů, druhý osm menších jedno až dvoupokojových jednotek. Tyto prostory pro bydlení vznikají jak díky městské části, tak díky zástupcům města Brna.

“Tady se ukázal typicky správný příklad spolupráce města s městskou částí, kdy my jsme před lety vytipovali tuto lokalitu, zaplatili jsme demolici objektu, který k tomu byl určen a takto připravené území jsme předali městu,” doplnil starosta Slatiny, Jiří Ides.

To následně zajistilo projektovou dokumentaci, získalo stavební povolení a zahájilo samotnou stavbu. Takové bydlení může být pro seniory velmi lákavé, nejen díky pečovatelské službě, ale také díky možnosti žít v nově zařízených bytech za poměrně nízké nájemné.

“Nájemné tady v těchhle seniorských dostupných bytech se podle lokality a podle kvality těch bytů pohybuje od 65 do 90 korun za m². To znamená, je to, si myslím, je velice dostupné, příjemné bydlení v nových bytech,” řekl Jiří Oliva, náměstek primátorky města Brna.

Záměrem městské části bylo vytipovat lokalitu, která je klidná a nabídne seniorům prostor pro odpočinek a relax. Co by mohlo ubytované seniory poněkud rušit, je možná jen poměrně frekventovaná silnice sousedící přímo s daným pozemkem.

“Na druhou stranu tady budou dva domy, které budou mít takovou vnitřní zahradu, vnitřní dvůr, která bude odstíněna od té silnice, takže tady bude krásné klidné posezení,” uvedl Jiří Oliva, náměstek primátorky města Brna.

“Zájemci o bydlení se můžou už v tuto chvíli hlásit na bytovém odboru Magistrátu města Brna. Město je právě ten, kdo určí, kdo bude bydlet v těchto bytech, my máme zájem o to, aby to byly zejména Slatiňáci,” upřesnil starosta Slatiny, Jiří Ides.

První etapa projektu, díky které získá bydlení 14 seniorů, by měla být realizována co konce letošního roku. Finanční částka, kterou město do projektu investovalo, dosahuje výše 40ti milionů korun bez DPH.




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu