Jak funguje v Brně svoz odpadu

  • 5. září 2022,
  • 10:09,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Kolik je v Brně popelnic a co se děje s odpadem, kterým je plníme? Na to znají nejlépe odpověď v SAKO Brno, kde se starají jak o svoz odpadu, tak o třídění a likvidaci. Také mohou poradit, kam vyhodit věci, které se do popelnic nevejdou nebo že bioodpad není dobré do hnědých popelnic házet v sáčku.

Reklama

Pet lahev, obal od jogurtu nebo zmuchlaný papír vidíte pravděpodobně naposledy, když je dáváte do popelnice. Od té chvíle jsou v rukách zaměstnanců SAKA Brno a jejich cesta zdaleka nekončí.

“My se staráme o to tím způsobem, že těch našich 66 tisíc nádob, které po brně máme, svážíme v pravidelných intervalech tak, jak je potřeba, jak je dohodnuto. A vozíme je sem do toho našeho bunkru, což je ta obrovská díra, ta se tím odpadem plní. A následně tam máme jeřábníky, kteří přikládají tím odpadem do kotlů.” uvedl předseda představenstva SAKO Brno, Filip Leder. 


Tam se mění v teplo a elektrickou energii a díky tomu Brno téměř neskládkuje a nezatěžuje životní prostředí. Roční množství svezeného odpadu se pohybuje kolem 85ti tisíc tun (v roce 2021 to bylo například přes 87 tisíc). Do města denně vyrazí přibližně 60 posádek a ulicemi projíždí kolem 80ti vozů. Nejde jen o klasické popelářské vozy, je třeba i několik speciálně upravených.

“My máme 26 posádek právě na ten směsný komunální odpad, to jsou ty černý popelnice, a pak máme 20 posádek na ten tříděný odpad, který sem svážíme. A pak máme ještě další speciální vozidla, třeba na gastro odpad, máme speciální vozidla na ty podzemní kontejnery, který vidíte, ty co jsou schovaný, tak ty potřebují takový hákový já nevím ruku, kterou to musí vytáhnout z toho,” doplnil předseda představenstva SAKO Brno, Filip Leder.

Brňané mají ve městě k dispozici přes 57 tisíc nádob na směsný komunální odpad a přes osm tisíc nádob určených pro odpad tříděný. Ten putuje na dotřiďovací linku, a vybrané kusy procházejí recyklací. A jakých chyb se Brňané při třídění nejčastěji dopouštějí?

Musím říct, že Brňáci jsou v tomhle velmi dobří a jenom bych velmi poprosil, u toho bioodpadu, kdyby to tam házeli, ten kuchyňský bioodpad, nikoliv v igelitových sáčcích, ale aby ty sáčky vysypali a dali to tam samotný a ani ne v igelitových ani v papírových, bylo by to úplně super,” řekl předseda představenstva SAKO Brno, Filip Leder.

Kromě popelnic různých druhů mohou občané využívat také sběrná střediska. Tam patří věci, které se do nádob buď nevejdou, nebo pro ně nejsou vhodné, jako například spotřebiče - pračky či ledničky, nábytek nebo pneumatiky, které lze od roku 2021 vozit zadarmo. Brno má nejhustší síť sběrných středisek v republice, vybrat si tedy můžete rovnou z osmatřiceti.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu