Revitalizace vnitrobloku Dřevařská-Bayerova

  • 1. dubna 2024,
  • 11:31,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Brno pokračuje v revitalizaci vnitrobloků. V létě dělníci dokončí upravu prostranství mezi ulicemi Dřevařská a Bayerova. Projekt za třináct a půl milionu zaplatil Magistrát a centrální městská část. Slavnostni otevření by se prostor měl dočkat na začátku léta.

Reklama

Nové lavičky, okružní chodník a čtyřiadvacet nových stromků. Ty v současnosti sází pracovníci firmy, kterou si najala městská část Brno-střed.

"Jsou tady nějaké jabloně, nějaké lípy, je tady těch druhů spousta. Prvně se vykope díra, ta by měla být o něco větší než je bal toho stromu. Dáváme tam ještě hydrogel a hnojivo jako tablety pro výživu toho stromu," řekl Lukáš Bartoněk stavbyvedoucí Strommy company.

Následuje proces nánášení speciálního dvouvrstvého nátěru, který má za úkol zvýšit ochranu proti škůdcům. Zároveň udržuje stromům potřebnou vlhkost.

"Strom se dá do země, zasype se, potom se nabouchají kůly a příčky a úvazky a potom se kolem toho udělá závlahová mísa a nakonec se tam dá ještě mulč, " řekl Lukáš Bartoněk stavbyvedoucí Strommy company.

O rozmístění stromů pak rozhoduje architektka, která na celou výsadbu dohlíží. Celá úprava pak vychází z podnětů místních.

"Zúročili jsme zkušenosti z té vedlejší úpravy. V tomto případě tady byl požadavek i na dětské hřiště, které slouží pro mateřskou školku, kterou máme v tomto vnitrobloku. Snažili jsme koncipovat celý projekt tak, aby sloužil co nejširšímu spektru obyvatel," sdělil Vojtěch Mencl (ODS) starosta MČ Brno-střed.

Pravidelně sem chodí s dcerkou i Kamila Sadovská. Hřiště a celkovou úpravu místa si pochvaluje.

"Ta revitalizace se nám líbí, protože je to takový hezký a nový všechno. A je tady kolotoč, to mají děcka ráda. Akorát nám tady chybí pár stromů, ale už se sadí nové, takže to bude fajn," uvedla Kamila Sadovská, maminka.

"Ještě před zahájením projekčních prací proběhla s místními veřejná debata, byli osloveni a na základě jejich požadavků byla koncipována studie a potom projekt. Lidé především upřednostňují bezpečnost. A to tedy, aby zde nevznikala zákoutí, která by byla zdrojem problémů do budoucna a proto je tady instalováno například veřejné osvětlení," sdělil Vojtěch Mencl (ODS) starosta MČ Brno-střed.

Později tu firma vysadí trvalky, kolem hřiště živý plot a celou plochu vnitrobloku pokryje nový zelený trávník tak, aby v létě mohli celý prostor slavnostně otevřít. 




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu