Velodrom na Bauerově rampě funguje už 135 let

  • 28. května 2024,
  • 18:53,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Rozkládá se celkem na třech hektarech. Bezprostředně sousedí s brněnským výstavištěm. Velodrom spolu s tělocvičnou, posilovnou, poliklinikou, správní halou a diskotékou je neodmyslitelnou součástí moravské metropole. Přestože byl postaven před 135 lety, a dnes je nejspíš nejstarším fungujícím zařízením svého druhu na světě, některé mezinárodní soutěže tento sportovní stařeček stále zvládá.

Reklama

57. ročník etapového závodu s názvem 500 a jedno kolo přilákal do Brna závodníky a závodnice z celkem osmnácti států. Akce ale rozhodně není jedinou událostí, kterou legendární 400 metrů dlouhá betonová dráha hostí.

„To pojetí té cyklistiky je tady pořád aktuální. Děláme tady v současnosti tři mezinárodní závody, které jsou zapsány do kalendáře UCI. Tím, že jsou zapsány, tak to znamená, že je velký zájem se těch závodů účastnit,“ tvrdí Zdeněk Valenta, tajemník Favoritu Brno.

Areál, který je kulturní památkou, navštěvuje i první československý držitel olympijského zlata ve stíhacím závodě, Brňák Jiří Daler.

„Jako starší dorostenec a hned od prvních závodů jsem na té dráze jsem byl. Byly to zlatý časy, protože lidí sem chodila taková mračna. Ti, co se vraceli z Riviéry, se tady museli zastavit, protože tady bylo na co se dívat,“ vzpomíná Jiří Daler cyklista, olympijský vítěz a držitel mnoha rekordů.

„Před 135 lety tady byly první závody na hlíně, potom po té hlíně tady byl asfalt, první beton byl v 57. roce a poslední etapa, kdy došlo tady k tomu zastřešení, tak bylo před mistrovstvím světa v roce 1969,“ datuje Zdeněk Valenta, tajemník Favoritu Brno.

Druhé mistrovství světa zde uspořádali v osmdesátých letech a před dvaceti lety byli Brňané pod Červeným kopcem svědky evropského šampionátu. Kromě závodů tu trénují všechny oddíly jihomoravského kraje a na pravidelná soustředění ho využívá česká reprezentace. Cyklisté tu soupeří v rámci lokálních soutěží a v podzimních měsících se tu v předem určených časech může projet prakticky kdokoli.

„Ten areál je v majetku Favoritu Brno, je to stále funkční a nezadlužené sportoviště. A není na překážku, kdyby proběhla nějaká revitalizace, že by nesloužil dalších 100 let,“ je přesvědčený Zdeněk Valenta tajemník Favoritu Brno.

Nejprestižnější celosvětové soutěže se ve stařičkém stánku konat nemohou. Betonový ovál svými parametry – především povrchem a délkou – už nevyhovuje současným požadavkům. V otázce nového velodromu má držitel několika světových rekordů jasno.

„Musí být. My bychom potřebovali jednak pro cyklisty, kteří by na těch krásných malých 250 metrů dlouhých drahách vyskočili a rázem by jich bylo víc,“ tvrdí jednoznačně Jiří Daler, cyklista, mistr světa a držitel mnoha rekordů.

I tak brněnský velodrom svým nezaměnitelným historickým kouzlem zapůsobí na každého, kdo do jeho útrob vstoupí. Silný sportovní duch je tady mimořádně cítit. 




K.H.+ H., s.r.o. - vlakové nádraží Tišnov
Tišnov
od 22 000 Kč/měsíc

Detail

MIDAHO, s.r.o. - Popůvky
Popůvky
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Beskydské uzeniny, a.s. - 02
Újezd u Brna
od 22 000 do 26 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu