Nové centrum rozvoje pro hendikepované v Brně

  • 3. června 2024,
  • 18:09,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

V budově mateřské školy před dvaceti lety začínal brněnský úsek Slezské Diakonie. Teď se sem po osmi letech vrací. Církevní instituce pomáhá každoročně zlepšovat kvalitu života několika stovkám rodin. Svoji nabídku sociální péče teď opět rozšířila.

Reklama

Jmenuje se Dominik. Nedávno oslavil dva roky. Kvůli vrozené vadě potřebuje poradkyni, která ho pravidelně navštěvuje. Jeho rodiče se teď rozhodli využívat i nové prostory v Kamenné ulici.

„Začal si mnohem více soustředit na úkoly doma a na práci. Začal mnohem více rozpoznávat svoje tělo, se kterými má vzhledem k hypotonii trošku problém,“ říkají Pavla a Martin, rodiče malého Dominika.

Dominik se hodně bojí cizích lidí, proto terapie absolvuje odděleně. Podle rodičů je důležité s ním komunikovat a umět ho i pochválit.

Vybavení by dětem s tělesným postižením mělo pomoci s jemnou motorikou nebo pohybem. Další opravená část připomíná ateliér. Podle terapeutky Gabriely Zelenkové v ní navíc rozvijí i osobnost a fantazii.

„Je to atypické, jak vidíte všude kolem mě jsou tady stěny oblepené tady tímto, na které se vlastně zavěšují jednotlivé výkresy a děti nebo klienti, můžou to být i dospělí sem přichází a v rámci skupinové lekce tady tvoří volně,“ přibližuje Gabriela Zelenková, vedoucí rané péče, Slezská Diakonie Brno.

Zrekonstruovanou půdu slavnostně otevřeli hudebním vystoupením skupiny hendikepovaných.

Vystoupení zhlédla i dlouholetá klientka Kateřina Ševčíková. Její pětiletý syn trpí dětskou mozkovou obrnou a dalšími přidruženými nemocemi. Na nové zázemí se těší.

„Můj syn využije všechno v rámci každé té terapie, ale je tu víc houpaček různého typu. Syn má například problémy s jízdou v autě a s různou adaptací, čili tady ty houpačky, to je pro něho ideál a zlepšuje se,“ říká nadšeně Kateřina Ševčíková, klientka.

Centrum rozvoje lidé najdou v podkroví městské budovy přímo nad mateřskou školkou. Obnova domu včetně posledního patra skončila po třech letech.

„Finance na ten prostor poskytlo město Brno, městské části, která následně se rozhodla zrealizovat tady tu půdní vestavbu. Původně jsme neplánovali udělat tady takový velkolepý prostor. Se našel nájemce, který umí sdílet ten provoz s mateřskou školkou,“ popisuje Martin Vrubel (KDU-ČSL), místostarosta MČ Brno-střed.

Brněnská diakonie je církevní neziskovou organizací. Podle její vedoucí obslouží ročně více než 300 rodin.

„Slezská diakonie cílí na nepříznivou situaci různých cílových skupin. Naše dominantní je rodiny dětí, dospívajících a malých, dospělých a dneska už i dospělých se zdravotním postižením,“ jmenuje Markéta Heroutová, vedoucí Slezské Diakonie Brno.

V Kamenné ulici působí hned ve třech budovách. Sociální péči nabízí v rámci tří hlavních programů. 




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

VYSTO KOBYLÍ, s.r.o. - pracoviště Šakvice
Šakvice
od 27 000 do 32 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu