Nájemní dům Hlinky 46 má pohnutky historii

  • 18. července 2024,
  • 18:16,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Dům Teltscherových v Brně na Hlinkách 46 vydává svá tajemství. A to nejen architektonická.

Reklama

V Brně na ulici Hlinky stojí neorenesanční dům z konce 19.století, který od roku 1924 vlastnila Židovská rodina Teltscherových, obchodníků s vínem. Svatba jejich dcery s Richardem Herdanem se uskutečnila v roce 1933 v zahradě za domem. Jeden z bytů dostali novomanželé jako svatební dar.

“Tento dům je ve správě města Brna prakticky od války, a je běžně pronajímán pro bydlení. A tento byt se před několika lety uvolnil, nájemníci nám ho vrátili a při přebírání toho bytu městská část zjistila, že tady je zachován takto unikátní interiér.” uvedl Vojtech Mencl (ODS) starosta MČ Brno střed.

Interiér bytu Herdanových posoudili odborníci na památkovou péči. Na základě expertýzy se městská část Brno střed rozhodla interiér restaurovat do původní podoby. Restaurátorské práce byly svěřeny Vyšší odborné škole restaurátorské, která sídlí v Brně na Francouzské ulici.

“Studenti, už několik měsíců, se věnují té rekonstrukci. Dělají to jako absolventskou práci a měli by to dokončit snad během tohoto roku,” informoval Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed.

“Tohle co vidíte tady za mnou, tak to už je v podstatě hotové, a další kusy jsou samozřejmě teďka v procesu toho restaurování. Jedná se zatím v podstatě o jednu místnost. A ty další místnosti budou teda restaurovány v příštích měsících,” doplnil Dominik Matus, umělecký truhlář, restaurátor nábytku a pedagog VOŠ restaurátorská.

V současnosti se v bytě opravuje technická infrastruktura. Opravuje se topení, na to naváže elektroinstalace, výměna podlah, nové omítky, výmalba. Hlavní obytná místnost je rozdělena na tři části vzájemně oddělené vestavěnými dřevěnými skříněmi.

“Zároveň tvořily úložné prostory, kde v těch spodních částech byly skříňky, v těch vrchních částech byly prosklené police tak, aby byly ty prostory mezi sebou transparentní, průhledné,” vysvětlil Vojtěch Mencl (ODS), starosta MČ Brno střed.

Z nábytku se zachovaly pouze pevné prvky. Třeba právě ty vestavěné skříně a vestavěné úložné prostory.

“Nezachoval se například stůl nebo židle. Zachovala se taková rohová pohovka a my počítáme s tím, že doplníme ten interiér, který máme k dispozici, o kusy nábytku dobové a to například zápůjčkou z Muzea města Brna,“ dokončil Vojtěch Mencl (ODS), starosta MČ Brno střed.

Manželé Herdanovi byt užívali do roku 1938, kdy se odstěhovali za prací nejprve do Prahy a pak do zahraničí. To jim zachránilo život. Neboť rodiče, manželé Teltscherovy, stejně jako spousta jiných Židů, byli za protektorátu odvlečeni do koncentračních táborů. Němými svědky jsou i dva Kameny zmizelých v dlažbě před domem.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu