Zvýšení porodnosti a prorodinná politika je priorita naší budoucnosti

  • Včera,
  • 21:21,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Zeptali jsme se poslance Miloslava Janulíka, jaký vidí v současnosti největší problém naší společnosti.

Reklama

Porodnost v Česku prudce klesá. Přibývá žen, které těhotenství odkládají, nebo nemají děti vůbec. Za posledních třicet let se nejvíce dětí narodilo v roce 2008. Přibývá zároveň žen, které mají první dítě dokonce až po čtyřicítce.

“Naprosto fatální, alarmující pokles porodnosti v loňském roce, a teď nevycházím z nějakých statistik. Já to mám opravdu z ordinace. Vidím ty počty těhotných lidí, komunikuji s těmi lidmi, proč nechtějí další děti, nebo proč vůbec nechtějí děti. A samozřejmě to je trestuhodné, co ta vláda předvádí, protože ta argumentace těch lidí je ekonomická, nebo prostě obava z budoucnosti, “ uvedl Miloslav Janulík (ANO), lékař a poslanec.

Podle slov Miloslava Janulíka rodiče, kteří mají jedno dítě, už nechtějí mít druhé. Demografický zub, který tím vzniká, se povleče desítky let.

“Nejsou tam ty pobídky v tom smyslu, že, chcete-li mít třeba další dítě, teď mluvím o druhém, ale spíš třetím. Protože jinak je to prostá reprodukce. Dva lidi se vezmou, mají dvě děti, nepřibude. Je potřeba aby byly tři děti. Ale tam už je potřeba zasáhnout. Takže potřebujete další dětský pokoj, takže úleva hypotéky.

Mně pobavilo, že ministr Bartoš (Piráti), který zlikvidoval stavební řízení chce další peníze na stavbu bytů. Podle čeho to bude stavět, když nemá ten zákon? To je vtip. To není nic jiného.

Co se týče třeba aut, protože do Oktávky nedáte tři dětské sedačky. Potřebujete větší auto.

A to stát by musel podporovat. Okolní státy to dělají. Jako opravdu bych řekl ty prozíravé,” vysvětlil Miloslav Janulík (ANO), lékař a poslanec.

Miloslav Janulík nevidí v tomto směru u současné vlády žádnou koncepci ani smysluplnost. Naopak je přesvědčen, že situace se výrazně zhoršila.

“I komunisti se dopouštěli té zásadní chyby, že si mysleli, že dokážou nějak ve větším změnit biologické chování. Biologické chování je prostě NEOVLIVNITELNÉ. Já vždycky v té sněmovně říkám, že můžeme přijmout novelu gravitační zákona, ale budeme padat na hubu pořád stejně.

Čili to biologické chování můžete nějak stimulovat, ale zásadně ho nedokážete změnit. Teď je otázka, jestli je to opravdu soumrak civilizace, ale já fakt…

Před pár lety, v uvozovkách, z hlediska existence lidstva, se podařilo porodnost zvednout i u nás, tak proč by to nešlo teď?” doplnil Miloslav Janulík (ANO), lékař a poslanec.

Řešení lze podle Miloslava Janulíka hledat i v sousedních státech.

Nebudu konkrétní, ale vím, že třeba jeden náš okolní, přímo s ním nesousedíme, ale stát, to udělal tak, že třeba akcentuje to, že ta matka, která má třeba ty tři děti, tak má výrazné daňové úlevy třeba.

A dokonce ta propopulační nebo prorodinná politika je taková, že třeba ten manžel, který s ní žije, a má třeba svoje podnikání, jako třeba živnost a tu živnost převádí na tu manželku, tak taky nemusí platit daň. Ale nesmí se rozvést,” upřesnil Miloslav Janulík (ANO), lékař a poslanec.

Už i náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk zastával názor, že rodina je základem státu.

“ Samozřejmě tady ti modernisti tvrdí, že rodina je přežitek. Rodinu vynalezly ženy zhruba 10 000 před Kristem. To etologové dneska dobře znají,

Ten model se osvědčil.

Tehdy skončila doba ledová, mimochodem skandinávský ledovec byl kousek za Olomoucí, tak nevím co způsobilo tak hrozné oteplení, kdo ten uhlík udělal? Jestli ti mamutí téma výfukovýma plynová? Ale to je jenom na okraj. Myslím, že se strašně přeceňujeme. Tak tehdy to nějak vzniklo, ten model té tlupy, ten rodinný a vůbec ty modely existence výchovy a věřte, ta civilizace šla někam, nějak a dostali jsme se do situace, že máme atomové bomby lítáme na měsíc a roboticky na Mars, takže se to asi osvědčilo, ”dokončil Miloslav Janulík (ANO), lékař a poslanec.

Doufejme, že prorodinná politika se opět stane prioritou řešenou systematicky. Protože, k čemu je drahá infrastruktura, když nebude mít komu sloužit. A čemu je moderní armáda, když nebude mít koho chránit.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu