Mezi Brnem a Znojmem má vzniknout moderní trať

  • 23. srpna 2019,
  • 16:02,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Mezi Brnem a Znojmem v budoucnu povede rychlejší a modernější železniční trať. Správa železniční dopravní cesty zadala k vypracování studii, která by měla vybrat nejlepší variantu nové trati. Cestující tak nebudou muset riskovat na jedné z nejnebezpečnějších silnic Jihomoravského kraje.

Reklama

Železniční trať mezi největšími městy na jižní Moravě, Znojmem a Brnem, by se měla dočkat velkých změn. Jak vytvořit rychlejší a modernější trať by měla objasnit studie proveditelnosti, kterou zadala Správa železniční dopravní cesty k vypracování.

"Já věřím, že přinese zrychlení přesunu obyvatel ze Znojemska do Brna a také bezpečnější spojení, protože víme, že silnice mezi Brnem a Znojmem patří mezi nebezpečné," uvedl Roman Hanák (ČSSD), náměstek hejtmana, JMK.

“Cíle jsou zatím obecné. Zkrácení jízdních a cestovních dob, zvýšení konkurenceschopnosti a atraktivity systému železnice, zlepšení dopravní obslužnosti, zvýšení kapacity," vysvětlila Nela Friebová, tisková mluvčí, SŽDC.

Nebo také snížení provozních nákladů či zajištění efektivity a energetických úspor. Stávající trať mezi Brnem a Znojmem nemůže rychlostí přepravy konkurovat autobusové dopravě. To by zástupci Jihomoravského kraje společně se SŽDC rádi změnili.

"Já věřím, že se to do budoucna zlepší, je potřeba si říct, že ta studie proveditelnosti bude trvat 18 až 24 měsíců, pak se teprve budou hledat finanční prostředky, povolovací procesy, takže já jsem optimista a věřím, že tato trať by mohla vzniknout, když všechno půjde hladce, v horizontu deseti let," Roman Hanák (ČSSD), náměstek hejtmana, JMK.

Železničáři v tuto chvíli pracují se čtyřmi variantami. Všechny pracují s možnostmi rekonstrukce trati za Střelicemi směrem ke Znojmu. Je teď otázkou, kterou z nich studie proveditelnosti vyhodnotí jako nejlepší. Díky modernizaci tratě tak bude moci více cestujících v Jihomoravském kraji nechat auta zaparkovaná v garáži a vydat se na cestu vlakem.

"Já když vidím hustotu provozu na komunikacích v rámci Jihomoravského kraje, tak vidím v hromadné dopravě velkou perspektivu. A věřím, že pokud cestující budou mít možnost se rychle a bezpečně dostat do Brna po kolejích, tak určitě tuto variantu využijí," doplnil Roman Hanák (ČSSD), náměstek hejtmana, JMK.

Studie by měla být hotova do první poloviny roku 2021 a stát bude pět milionů korun.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu