Brněnský orloj slaví 10 let

  • 21. září 2020,
  • 11:36,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Už 10 let zdobí náměstí Svobody brněnský orloj ve tvaru náboje. Ať už jsou s jeho podobou Brňané spokojeni nebo ne, stal se neodmyslitelnou součástí města. Pojďme si připomenout jeho vznik a podívat se, jak ho lidé vnímají dnes.

Reklama

Lidé ho nazvýají různými jmény. Někteří ho milují, jiní nenávidí, ale v každém případě je s Brnem neodmyslitelně spjatý. Řeč je o orloji na náměstí Svobody, který letos slaví deset let své existence a který je stále jednou z nejkontroverznějších ozdob města.

"Ten samotný tvar je autorská licence, charakter daný hodně názorem autora o futurologickém vyjádření stroje času a to už je jeho osobní výpověď,"

Záměrem bylo dát orloji podobu projektilu a připomenout tak vítězství Brna nad Švédy. Událost, která připomínku vítězství Brna nad švédskými vojsky v roce 1645. Tuto významnou událost si pravidelně město připomíná různými událostmi i dalšími instalacemi.

"Připomíná to vítězství Brna nad třicetinásobnou přesilou, což teď pokračuje vztyčením sochy pátera Martina Středy a ta je teda z dílny daleko mladšího autora a řekl bych, že je paradoxně soudobější, protože na první pohled jako by vycházela z 19. století, ale není to tak,"

Nadčasovost byla jedním z cílů i při tvorbě brněnského orloje, který vlastně není v orlojem v pravém slova smyslu. Je to spíše multifunkční hodinový stroj. Zjistit z něj kolik je hodin však umí jen málokdo. Pro ty, kterým se to nepodaří, však může být útěchou šance chytit v jedenáct hodin kuličku, která z orloje vypadává. Zeptali jsme se kolemjdoucích, jak po deseti letech chloubu brněnského náměstí hodnotí.

ANKETA

Klasických návrhů orloje s různými závažími a strojky byly také součástí soutěžních návrhů. Porota se však před deseti lety přiklonila k pravému opaku toho, co si možná lidé představí pod pojmem stroj času.

"Ne všechny návrhy byly takové, ale mezi nimi výrazně vynikal tady tento, který měl trochu jinačí tvar, byl štíhlejší, měl takovou entázi jako by to byl obelisk spíš než stroj času a to se na první pohled porotcům zdálo nejlepší. A pak přišel pan primátor, šel rovnou k tomu a řekl "když něco, tak tady toto"," doplnil architekt Petr Hrůša.

Podle architekta Hrůši, který byl členem tehdejší poroty, se sochařství jako takové postupně vytrácí a je čím dál více nahrazováno konceptualistickými instalacemi. Brněnský orloj je podle něj právě na hranici těchto dvou variant a je otázkou jaké reakce bude vyvolávat například za dalších deset let.




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu