Nové byty v Brně zdražují rychleji než v Praze

  • 25. října 2021,
  • 11:28,
  • Brno,
  • Dagmar Kopečková

Ceny bytů v Brně šplhají do závratných výši. O tom, jaké jsou příčiny a jak se bude vyvíjet situace na trhu v jihomoravském regionu dál, diskutovali developeři, architekti, investoři i zástupci realitních fondů či poradenských firem na Real Estate Foru 2021 v Brně, které je největší realitní konferencí na Moravě.

Reklama

Nové byty v Brně zdražují rychleji než v Praze. Ceny rezidenčního bydlení v moravské metropoli se za posledních pět let zdvojnásobily. V Praze přitom stejný růst zaznamenaly nemovitosti za deset let.

„V Brně se aktuálně prodává za 120 tisíc za m2 nového bytu. V regionu, v JMK kraji je to zhruba za 100 tisíc za m2. A secondhand nám atakuje částku 95 tisíce za m2,“ sdělil Marcel Soural, zakladatel a majitel, Trigema.

Hitem byly v poslední době nejen byty, ale i rodinné domy na předměstí Brna.

„Rezidenční nemovitosti vystřelily, na tom růstu se projevila určitá potřeba se zajistit proti inflaci, zaparkovat někam volné peníze,“  řekl  Prokop Svoboda, Managing Partner, SVOBODA & WILLIAMS.

Lidi k nakupování nemovitostí motivovaly i levné hypotéky a ceny šroubuje vzhůru také limitovaná nabídka nemovitostí. Bytů je málo, novou výstavbu zdržují především zdlouhavé procesy povolování. V Brně vázne výstavba i kvůli tomu, že investoři vyčkávají na schválení nového územního plánu.

„Cena díky stavu územního plánu neustále roste. My už od roku 2015 bijeme na poplach, že je nutné na poli územního plánu něco udělat, udělat změny,“ uvedl Marek Vinter, předseda správní rady, Asociace brněnských architektů a stavitelů.

Ve městě navíc blokuje výstavbu i chybějící infrastruktura na územích již určených k zástavbě a samostatnou kapitolou je pak protipovodňová ochrana. Ta stále chybí na území mezi řekami o rozloze 110 hektarů. Podle současného územního plánu je to přitom plocha určená k zástavbě a mohlo by zde bydlet až 50 tisíc lidí. Podle odborníků na nemovitostní trh navíc není jisté, kdy a zda se vůbec růst cen nemovitostí zastaví.

„My počítáme s tím, že ta cena pomalu půjde nahoru pořád. Myslíme, že ceny se budu přibližovat k Vídni. Je to také o tom, kde se ta nemovitost nachází, jak je tvořená, jakou má architekturu. A kolik do ní developer investoval energie a zpátky peněz na to, aby vytvořil něco zajímavého,“ konstatoval Tomáš Vavřík, zakladatel, DOMOPLAN.

Do cen nemovitostí by mohla v následujících měsících promluvit i inflace, ta se pohybuje kolem pěti procent.

„Původně se bankéři domnívali, že je to dočasná inflace, ale nyní se mluví o tom, že inflace bude trvat ještě minimálně rok, proto dochází ke zvyšování úrokových sazeb, zdražování peněz, ale i tak by nemělo dojít k takovému zdražení, že by opadl zájem o nemovitosti,“ řekl Robert Robek, investiční ředitel, AVANT investiční společnost.

Současná situace na trhu má ale na druhou stranu podle odborníků i pozitivní dopad. Díky tomu, že developeři mají na nemovitostech vyšší zisky, mohou investovat více peněz a zaměřit se na vytváření zajímavých projektů a architektury a přinést do Brna nové koncepty, které obohatí město jako takové.











Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu