Na Kraví hoře vznikne nový park

  • 15. února 2021,
  • 9:23,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nevzhledná budova Gigant zmizí z Kraví hory a nahradí ji zbrusu nový park. Městské části Brno-střed se podařilo získat dostatek financí na revitalizaci brounfieldu. Brňané se mohou těšit na lavičky, stromy i workoutové prvky.

Reklama

Nevzhledné ruiny budovy Gigant v Žižkově ulici na Kraví hoře nahradí park s příjemným posezením. Městské části Brno-střed se podařilo získat finanční prostředky na revitalizaci Brownfieldu a oživení místa, kde se v minulosti nacházela tak zvaná Kadetka.

„Ještě před revolucí tady byla kuchyně a jídelna důstojníků, učitelů a žáků vojenské školy. Po revoluci začaly tyto prostory chátrat, byly neobsazené, posléze byly zdevastované také požárem,“ vysvětlila Kateřina Dobešová, tisková mluvčí MČ Brno-střed.

Budovu už 30 let nikdo nevyužívá. Požár ji zachvátil před deseti lety a místo se stalo útočištěm pro bezdomovce a sprejery. Také proto město hledalo cesty, jak tuto pomyslnou černou skvrnu na celkové podobě Masarykovy čtvrti odstranit.

„Zhruba od roku 2000 je to tu uzavřené a snažíme se sehnat finanční prostředky na to, aby se dala plocha revitalizovat. A ty konečně přišly,“ řekla Kateřina Dobešová, tisková mluvčí MČ Brno-střed.

Městu se totiž podařilo získat dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ve výši zhruba 5 milionů korun.

„Celková částka na revitalizaci je něco málo přes 12 milionů. To doplatí město Brno a městská část. Během března bychom měli znát výsledek a také domluvit harmonogram s firmou a ta by ještě letos na jaře měla nastoupit na práce. Byli bychom moc rádi, kdybychom park dokončili ještě letos,“ doplnila Kateřina Dobešová, tisková mluvčí MČ Brno-střed.

Poté, co vybraná firma budovu zbourá, bude nutné upravit terén, který je zanesen odpadem a náletovou vegetací. Následovat bude výsadba zeleně a instalace rekreačních i sportovních prvků.

„Na čtyřech tisících metrech čtverečních tady vznikne nový veřejný park. Vysázíme tady 40 nových stromů, 20 laviček, workoutové sportovní prvky, veřejný gril, budou tady stojany na kola a vysázené habrové živé ploty, takže tu opravdu vznikne příjemné místo k posezení a trávení volného času pro Brňany,“ uvedla Kateřina Dobešová, tisková mluvčí MČ Brno-střed.

Brňané žijící na Kraví hoře a v blízkém okolí tak budou moci k procházkám do Wilsonova lesa či do praku Kraví hora přidat i návštěvu parku v Žižkově ulici.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu