Palackého náměstí v Řečkovicích je zbrusu nové

  • 28. května 2021,
  • 9:34,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Ideální místo k setkávání nabízí nově zrekonstruované Palackého náměstí v Řečkovicích. Nový trávník, stromy, dětské hřiště a stylový mobiliář už teď mohou místí obyvatelé plně využívat. Kromě toho v blízkosti kostela vznikl prostor pro parkování až dvaceti aut.

Reklama

Slavnostním přestřižením pásky byl zahájen provoz nově zrekonstruovaného Palackého náměstí v Řečkovicích. Zástupci města, které přispělo na projekt dvanácti miliony, i městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora s potěšením konstatovali, že jsou s výsledkem spokojeni.

„Já jsem moc spokojen. Myslím si, že i stavební firmě se to podařilo, všechno stihli tak, jak bylo naplánováno. Gró prací bylo odvedeno už v roce 2020 a teď na jaře se dodělávaly ty práce co se zeleně týče, v parku samotném. A všechno se stihlo do konce května tak, jak jsme chtěli,“ řekl Marek Viskot starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

„Mě se tady ta rekonstrukce velmi líbí, jsem ráda, že jsou tady zachovány všechny ty podstatné funkce, to znamená prostor pro děti, dětské hřiště, je tady i parkování, které ale není na první pohled úplně vidět. A samozřejmě jsem velmi ráda, že byla zachována zeleň,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Prostor Palackého náměstí po rekonstrukci za 14 milionů nabízí hned několik novinek. Například místa k sezení v podobě dřevěných kostek a kvádrů i různých druhů laviček. Nechybí esteticky tvarované cestičky vedoucí skrz čerstvě vysázený trávník a hned několik stromů. Důležitou částí parku je také již zmiňované dětské hřiště. Disponuje pískovištěm, sítí k prolézání, barevným povrchem a od nově upraveného parkoviště jej dělí zástěny vymalované brněnským umělcem Timem.

Právě se nacházíme na novém dětském hřišti na Palackého náměstí v Řečkovicích a bavíme se s panem architektem, který to má všechno na svědomí. Jaká to byla práce?

„Mám to na svědomí tady s kolegyní ještě. Práce to byla zajímavá. Byli jsme vyzváni v podstatě abychom jim tady trošku pomohli s nepříliš vhodně zvoleným parkovištěm a jestli nás napadá něco, co by pomohlo to parkoviště integrovat do toho parku. Tak jsme si říkali, to jsou zakázky, to je zadání. A nakonec jsme si řekli, že to je velká výzva. A tím, jak to tady vypadalo, tak tady kdyby se natáčelo něco z roku 75, 80, tak by to byla úžasná kulisa.“ „Domluvili jsme se, že to nebude prioritně parkoviště, ale že to bude polyfunkční plocha, která, když tam ta auta náhodou nebudou, tak bude sloužit tomu náměstí a těm Řečkovicím jako záložní plocha pro různé akce,“ vysvětlil architekt Zdeněk Sendler.

Zdeněk Sendler a Lýdie Šušlíková se s nelehkým úkolem poprali statečně a vznikl tak důležitý prostor pro parkování. Park totiž sousedí s areálem bývalého pivovaru, kde se koná řada společenských akcí a prostor pro parkování jejich návštěvníkům už dlouho chyběl. Díky spolupráci s Brněnskými komunikacemi se také podařilo esteticky sjednotit povrch vozovky mezi kostelem a parkem.

„Určitě ohromnou výhodou je právě to, že se tady podařilo skloubit více těch funkcí a že už tady nejsou žádné bariéry. Není tady ta asfaltová silnice, která ten prostor od od kostela od parku oddělovala. Je to všechno průchozí, je to obytná zóna, takže lidé zde mají přednost před automobily, můžou zde trávit volný čas a tím pádem se to opravdu stalo takovým poměrně hodnotným a reprezentativním centrem Řečkovic,“ doplnil Marek Viskot starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Palackého náměstí je sice prvním nově revitalizovaným parkem v Řečkovicích, ale rozhodně ne posledním. Odstartoval sérii úprav, které budou v nejbližších letech následovat. Na řadě jsou například parky na Novém a Horáckém náměstí.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu