Přehrada i letos poskytuje turistům kvalitní zázemí

  • 15. června 2021,
  • 9:15,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Sprchy, záchody, veřejné grily, rekreační prostory, hřiště i veřejné grily. To vše už čeká na ty, kdo se v letošní sezóně rozhodnou navštívit Brněnskou přehradu. Na své si přijdou rodiny s dětmi, zamilované páry i jednotlivci. A to ať už vyrazí za koupáním, zábavou či relaxací.

Reklama

Brněnská přehrada může být v letošním roce pro mnohé náhradou dovolené u moře. Cestování už sice možné je, ale s určitými omezeními. České vodní plochy jsou proto pro mnoho lidí skvělou alternativou, obzvlášť pokud mají kvalitní zázemí a nabízí dostatečný prostor pro relaxaci.

“Přehrada je připravena, louky jsou pokoseny, máme otevřené toalety, grilovací místa, dávkujeme síran železitý tak, aby nám přehrada nezezelenala, takže můžete na přehradu přijít a myslím si, že je dobře připravena jak na Brňany tak případné turisty,” uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Jedním z nejnavštěvovanějších míst je Rakovecká zátoka, kde je od roku 2018 vybudováno rekreační molo. K dispozici jsou turistům toalety, převlékárny i sprchy s předehřívanou vodou. Dále mohou návštěvníci přehrady využívat například fit stroje, pingpongové stoly i sportovní či dětská hřiště. Oblíbené jsou také veřejné grily.

“Aktuálně jich je devět, my jsme v loňském roce přidělali další tři, to znamená, že po celou tu letošní sezónu si budou moci objednat 9 míst a to 7 na bystrcké straně a 2 na kníničské straně,” uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Dalším lákadlem k návštěvě přehrady je samozřejmě možnost koupání. Díky úspěšnému čištění přehrady, aeračním věžím a pravidelné kontrole je kvalita vody v přehradě stoupá. Z některých míst však do vody není přístup - týká se to břehu směrem od hráze na kníničské straně. Na druhou stranu tam návštěvníci přehrady mohou najít tichá místa k posezení a relaxaci. Například v parku U Lva, o který se pečlivě stará chatař a pamětník Lubomír Strážnický.

“Pokud je to v mých silách, tak se snažím tady udělat květinovou výzdobu a přitahovat lidi, aby tady relaxovali, k nějakému odpočinku. A vzpomínali, proč vůbec ta přehrada vznikla a co je vlastně pod tou vodou, zde vidíte fotky. A to jsou fotky ze starých Kníniček. Takže bych chtěl připomínat, těm lidem, jak to tady bylo, co se tady odehrávalo. A toto vlastně už je posvátné místo, je požehnáno panem farářem Svobodou z Bystrce,” uvedl chatař a pamětník Lubomír Strážnický.

V parku lze najít sochu lva, smírčí kámen a strom svobody - lípu, kterou pan Strážnický pojmenoval Štěpánka a o kterou s láskou pečuje. A co se chystá v okolí přehrady na příští rok? Prostor pro promítání letního kina, hraní divadla a společenské a kulturní akce.

“Měl by to být přírodní amfiteátr s takovými pobytovými decentními schody. A ten bychom ideálně měli zrealizovat tak, aby se otevřel pro tu příští sezónu, to znamená v roce 2022. V letošním roce to chceme projektově připravit,” řekl doplnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

A aby toho nebylo málo, tak i letos, stejně jako v předchozích letech, mohou návštěvníci přehrady využívat lodní dopravu. Mezi loděmi, které brázdí hladinu už po léta, najdou od loňského roku i nově opravenou Moskvu - dnes pod názvem Morava.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu