Modeláři železnic mají v Brně své zázemí

  • 1. listopadu 2021,
  • 16:46,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Milovníci železnic si přijdou na své i v Brně. V klubu modelářů si mohou nejen prohlédnout modely kolejišť, miniatury vlaků a poměrně věrohodné zmenšeniny nádraží a jeho okolí. Ale také zapsat se do kroužku a vyzkoušet si jak modelování, tak řízení vlaků.

Reklama

Snad každému malému chlapci, a možná i dospělým mužům, se rozzáří oči, když dojde na vláčky. I v Brně si milovníci modelů železnic a houkajících miniatur vlaků přijdou na své, a to díky komunitě, o kterou se stará Klub modelářů železnic Brno 1.

“My se tady vlastně snažíme nabídnout modelářům nějaké zázemí, ve kterém mohou realizovat svůj koníček. A nejen dospělým modelářům, ale i dětem, pro které pořádáme kroužky mládeže,” uvedl Jan Horáček, člen rady Klubu modelářů železnic Brno 1

K dispozici je zájemcům dílna s potřebnou technikou. Tu mohou v rámci kroužků využívat děti od deseti let. Většinou je do klubu přihlásí rodiče, kteří si všimnou počínající vášně svého potomka.

“Už odmala si s nima hraju, začal jsem dřevěnými, zhruba ve 4 letech jsem dostal svůj první start set a tím jsem vlastně začal a odstartoval to. A už od mala, když jsem tady chodil s taťkou, tak jsem věděl, že bych tu chtěl jednou modelařit a jezdit na tom kolejišti,” řekl žák modelářského kroužku Jaroslav Janovský.

Děti se mohou naučit skládat vláčky nebo řezat papír na laseru a lepit z něj dekorace pro miniaturní svět železnic. Kromě modelářské práce si vyzkouší také ovládání kolejiště a z jeho řízení pak mohou skládat zkoušku.

“Můžu postavit mu traťovou cestu a on podle toho jede, podle toho, jak je nakalibrovaný. A nebo ho můžu vzít na ruční řízení. Buďto na počítači, na tablet či na mobil. A můžu ovládat rychlost, zvuky a tak,” doplnil žák modelářského kroužku Jaroslav Janovský.


V moderní době je stále těžší děti nadchnout pro něco jiného než hry ve virtuálním světě. Modelařina však dokáže spojit právě práci s počítačem s reálným dopadem na hmatatelný model železnic. Zároveň děti díky ruční práci s výrobním materiálem rozvíjejí mnoho důležitých dovedností.

“Je to určitě dobrý. Rozvíjí to kreativitu, rozvíjí to jemnou motoriku, ruční práce jsou dycky lepší. A je to určitě lepší, než hraní na telefonu,” uvedl žák modelářského kroužku Jaroslav Janovský.

V klubu lze také získat přehled o tom, jak to funguje v opravdovém světě železnic a jaké krásné tratě nejen v česku existují. Některé modely, které lze vidět na výstavách v areálu staré Mosilany, jsou totiž vytvořeny podle předlohy reálných tratí. Osud těchto výstav je však v tuto chvíli nejistý.

“V současnosti se hodně bojíme, jestli ty výstavy budou moct příští léta pokračovat, protože to vypadá, že se areál bývalé Mosilany bude brzy bourat. Doufáme, že tady ještě nějakou dobu vydržíme, ale hledáme docela úpěnlivě nové prostory, zatím nemáme žádné. Bojíme se, abychom to kolejiště nemuseli odstěhovat někam do vlhkého sklepa,” uvedl Jan Horáček, člen rady Klubu modelářů železnic Brno 1

Jedná se především o velké klubovní kolejiště H0 o ploše cca 65 m2, které členové klubu během roku doplňují a rozšiřují. Díky mravenčí práci šikovných rukou tak mohou návštěvníci kromě kolejiště a vlaků obdivovat miniatury osob, domů, nádraží i stromů.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu