Zaměstnanci DPMB opět darovali krev

  • 15. listopadu 2021,
  • 10:08,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Zaměstnanci Dopravního podniku města Brna už podruhé hromadně darovali krev. Výjezdní tým Fakultní nemocnice Brno zajistil odběry v prostorách vozovny v Medlánkách. S nápadem na tuto akci přišla jedna ze zaměstnankyň, paní Matušková.

Reklama

27 statečných. Tak by se mohli nazvat zaměstnanci Dopravního podniku, kteří se rozhodli hromadně darovat krev. Prostory areálu v Medlánkách se už podruhé proměnily v čekárnu a odběrovou místnost.

“Jedná se o nápad jedné z našich řidiček, která tuhle akci organizuje už podruhé, poprvé to bylo v červnu a nyní se tedy scházíme v listopadu. Jsme moc rádi, že je o ten odběr velký zájem, mezi našimi zaměstnanci,” řekla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Paní Matuškovou k nápadu přivedla situace kolegy, jehož dcera potřebovala transfuzi. Zjistila, že existují výjezdní týmy, které mohou vyjet například na pracoviště a odebírat krev větším skupinám osob.

Já jsem to slyšela v televizi, bylo to i na facebooku, a jelikož se tam přihlásili hasiči z Bošovic, tak ti mě k tomu v podstatě dovedli. A jelikož vím, že tady mám kolem sebe úžasnej tým, tak jsme to dali dohromady,” uvedla Miroslava Matušková, řidička DPMB.

Samotný odběr 450 ml krve trvá 5-8 minut. Předchází mu ovšem vyplnění dotazníku a zhodnocení krevního obrazu a zdravotního stavu. Pokud totiž dárce nesplňuje daná kritéria, musí být odběr odložen.

“Musíme zhodnotit samozřejmě určité diagnózy, medikace, odklady mohou být i skrz očkování, cestování, jsou různá, ta kritéria pro odklad,” doplnila Nikola Cíchová, lékařka mobilních výjezdů.

Podle zkušeností výjezdního týmu Fakultní nemocnice Brno je takový odklad nutný zhruba u třetiny dárců. V případě zaměstnanců DMPB jich k odběru nemohlo přistoupit sedm. Čím více se tedy přihlásí zájemců, tím lépe. Ovšem je zase třeba myslet na to, aby během odběrového dne zůstali aspoň někteří v práci.

Tito zaměstnanci mají v den odběru volno, to znamená v případě řidičů za ně musíme hledat náhrady. Zatím se nám to ale vždy podařilo,” doplnila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Zeptali jsme se paní Matuškové, ženy, která za tím vším stojí, zda si myslí, že takováto hromadná akce inspiruje zaměstnance k pravidelnému dárcovství.

“Aspoň teda co jsem slyšela od kolegů, co se mnou tady byli i minule, tak krev darují, darují i plazmu, takže si myslím, že určitě ano,” řekla Miroslava Matušková, řidička DPMB.


Snad budou zaměstnanci Dopravního podniku inspirací i veřejnosti. K darování krve stačí pouze navštívit některé z odběrových míst a za pár minut může dárce odejít s dobrým pocitem, že možná někomu zachrání život.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu