Dům umění zve do Zahrad mnicha Rabinoviče

  • 18. dubna 2022,
  • 14:48,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Do světa barev a originálních tvarů zve výstava v Domě umění s názvem Zahrady mnicha Rabinoviče. Nabízí průřez tvorbou umělce Viktora Pivovarova. Kurátorkou výstavy je jeho dcera. Společně veřejnosti představili jak vystavené obrazy, tak sochy i videoprojekci.

Reklama

Výstavní prostory Domu umění města Brna se na několik měsíců proměnily v rozlehlé zahrady. A to díky výstavě umělce Viktora Pivovarova, jehož tvorbu lze vidět nejen v České republice, ale i v zahraničí, například v Tate Gallery v Londýně. Svou brněnskou expozici nazval Zahrady mnicha Rabinoviče, což je fiktivní postava, jež provází jeho dílo už od roku 2006.

“Je to moje alter ego, se kterým můžu mluvit a které mi odpovídá. On má zásadu: neodmítat nikomu nic. Žádné prosby neodmítat. Tak to je pro mě mnich Rabinovič,” řekl Viktor Pivovarov, autor výstavy.

V přízemí Domu umění vstoupí návštěvníci do Hudební zahrady. Tato část výstavy je typická jednoduchými geometrickými tvary, které však nesou hlubší obsah. Následují další zahrady, mezi nimi například Zpívající růže, Eidetická, Noční a nebo také Zmizelá.

“To, co zůstává, když všechno zmizí, a to skutečně všechno, i bůh i vesmír, planeta Země, tak zůstává něžnost, lidskost… A to je to, co můžeme pozorovat v celé tvorbě Viktora Pivovarova,” uvedla kurátorka výstavy Máša Černá Pivovarová.

Výstava nabízí návštěvníkům průřez autorovou tvorbou od počátku 70. let do současnosti. K vidění jsou nejen obrazy Viktora Pivovarova a jejich kombinace s poetickými texty, ale také videoprojekce. Během realizace této výstavy se také vůbec poprvé pustil do prezentace formou soch. Ty jsou umístěny přímo za Domem umění v parku Koliště.

“Opravdu není běžné, aby se umělec v pětaosmdesáti letech pustil poprvé do nadživotních plastik. Trošku jsem ho přemlouvala, ale myslím, že nakonec je velice rád, že se to podařilo,” doplnila kurátorka výstavy Máša Černá Pivovarová.

Viktor Pivovarov používá ve své tvorbě různá umělecká vyjádření. Podle jeho slov to však mají jednodušší umělci, jejichž umělecký jazyk je jednotný a mohou ho tak postupem času dovést k dokonalosti.

“Já jako blecha skáču z jednoho jazyka, pak začínám mluvit jiným jazykem a to je záruka nedokonalosti,”

Možná právě nedokonalosti, které autor vnímá, mohou jeho dílo činit osobitým a upřímným. To však může každý, kdo zavítá do Domu umění v Brně, posoudit sám. Výstava Zahrady mnicha Rabinoviče bude otevřena veřejnosti do třetího července letošního roku.




AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu