DobroCentrum u sv. Anny stále hledá dobrovolníky

  • 28. dubna 2022,
  • 14:14,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Zhruba 30 dobrovolníků z DobroCentra u sv. Anny pravidelně pomáhá nemocným. Ať už během skupinových akcí tak přímo v pokojích pacientů na konrétních odděleních. Aby však mohli docházet ke všem potřebným pacientům, bylo by jich ale potřeba výrazně víc.

Reklama

DobroCentrum u sv. Anny se po těžké situaci během pandemie covidu 19 vrátilo do provozu. Stále však potřebuje více dobrovolníků, kteří by se do aktivit centra zapojili a pomáhali tam, kde je jich třeba.

“Bohužel, teď jsme asi na čísle 30 dobrovolníků celkem, z toho většina jsou jednorázoví, takže oni se na těch akcích střídají. A 4 vlastně teď máme teď aktuálně, kteří docházejí na oddělení, takže přímo kontakt pacient-dobrovolník tam je jen u čtyř dobrovolníků,” uvedla Svatava Kalná, manažerka, DobroCentrum u sv. Anny.

A právě pacienti na jednotlivých odděleních nemocnice pomoc dobrovolníků nejvíce potřebují. Ať už se jedná o pomoc s běžným fungováním na pokoji či “pouhé” popovídání, dobrovolníci zkrátka nabízejí pacientům svůj čas. Navíc také ulehčují už tak těžkou práci samotnému personálu daného oddělení.

“Ono je to dobrý, protože každý má… sestřičky mají tu svou práci a ta dobrovolnice se může zastavit a tak jako časově trošku neomezeně se s námi může pobavit a je to takový zpříjemnění,” řekl Martin Beneš, pacient.

“Chodíme na neurologickou kliniku, na neurochirurgickou kliniku a snažíme se dostat další dobrovolníky na interní kliniku a na doléčovací rehabilitační oddělení,” doplnila Svatava Kalná, manažerka, DobroCentrum u sv. Anny.

Z práce dobrovolníka může mít ze začátku kde kdo strach. Podle slov jedné z dobrovolnic se ale není čeho bát.

“Nejtěžší je určitě na začátku tomu pacientovi vysvětlit, že nejsem někdo, kdo ho jde zkoušet, že nejsem vlastně nikdo zlej. Jdu si prostě povídat a mám na to čas. To hodně pacientů má strach, že mě zdržujou. A nejlepší… určitě ten pocit, se kterým odcházím,” popsala svou zkušenost dobrovolnice Kateřina Erbenová.

Každého zájemce o zapojení do dobrovolnické činnosti v DobroCentru u sv. Anny čeká pohovor a několikahodinové školení. Nemusí se proto bát, že by byl v začátku na všechno sám. Může se rozhodnout, že bude chodit pouze na jednorázové akce, které centrum pro pacienty pořádá, či že bude docházet pravidelně k pacientům na oddělení. Tam se pak domluví s personálem, který pacient aktuálně potřebuje pomoc či psychickou podporu.

“Pak už jde vlastně na to oddělení na ten správný pokoj za tím konkrétním pacientem, klepne na dveře, řekne “Já jsme dobrovolník z DobroCentra u sv. Anny” a může to celé začít,” řekla Svatava Kalná, manažerka, DobroCentrum u sv. Anny.

Dobrovolníci pacientům pomáhají s běžnými činnostmi nebo si s nimi povídají, čtou jim knihy či hrají hry. A někdy jen společně mlčí. I pouhá přítomnost někoho v pokoji může leckterému pacientovi zvednout náladu. A to je pak pro dobrovolníka tou největší odměnou.

“Naposledy jsem chodila pacientům do pokojů větrat a několik z nich mi řeklo, že se jim bude díky mě krásně v noci spát, což mi udělalo obrovskou radost,” řekla Kateřina Erbenová, dobrovolnice.

Zájemcům stačí vyplnit formulář na webu Fakultní nemocnice u sv. Anny. Může se rozhodnout, zda bude chtít docházet alespoň na jednu hodinu týdně přímo za pacienty, nebo zda bude vypomáhat například na dílnách či kulturních akcích. Každá, i ta nejmenší pomoc, může pro nemocné znamenat mnoho.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu