Akce Dotek, který pomáhá podporuje prevenci rakoviny

  • 13. června 2022,
  • 15:47,
  • Brno,
  • Dagmar Kopečková

V Brně se bude v červnu konat akce s názvem Dotek, který pomáhá. Akce připomíná důležitost prevence rakoviny. K vidění bude i unikátní interaktivní model buňky.

Reklama

V Brně a dalších městech je během června při akci nazvané "Dotek, který pomáhá" k vidění unikátní interaktivní model buňky. Na modelu se každý může názorně přesvědčit, jak účinně dokáže současná medicína léčit rakovinu.

"Naším cílem je seznámit veřejnost s existencí nádorového onemocnění i z té stránky, že máme mnoho způsobů, jak s ní umíme bojovat. A aby se lidé nebáli, že dokážeme pacientům, kteří bohužel onemocní, pomoci. Samozřejmě těm, kteří přijdou hodně včas, umíme velmi pomoci a umíme je i vyléčit. Ale ti, kteří přichází později, tak dříve to pro ně byl opravdu veliký problém a mnohdy mnozí přemýšleli o tom, že je to přímo konečná v jejich životě. Dnes tomu tak není. Máme celou řadu metod, kterými jim umíme pomoci," řekla Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP.

Rakovinou v České republice ročně onemocní kolem 90 tisíc lidí. Kromě samotné léčby pacienti a jejich blízcí často potřebují i psychickou podporu či pomoc při orientaci v systému poskytování zdravotní péče.

"Na pomoc a podporu pacientů vznikl na podzim roku 2021 Hlas onkologických pacientů. Navazuje na stejnojmennou platformu stejných organizací. Je nás 10, sdružujeme 10 podpůrných a pacientských organizací, které se zabývají různými typy onkologických diagnóz, i včetně hemato-onkologických. Snažíme se hájit zájmy pacientů a na druhou stranu být takovým průvodcem komplexní onkologické péče v České republice. Snažíme se upozorňovat na její komplexnost včetně psychologické pomoci, sociální podpory a podobně," řekla Petra Adámková, předsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů.

Aby mohla být léčba rakoviny co možná nejúspěšnější, čeští odborníci zdůrazňují, že nádor musí být odhalen co nejdříve. I na to se kampaň "Dotek, který pomáhá" zaměřuje.

"V rámci prevence provádíme v České republice zdarma, a to bych chtěla zdůraznit, tři screeningové programy. Je to screening karcinomu prsu, karcinomu děložního čípku a karcinomu tlustého střeva a konečníku. Jde o preventivní vyšetření u zdravých jedinců, kdy se snažíme buď najít jedince, který má nějaké předchorobí té nádorové nemoci, odstranit ho a tím k tomu nádoru nedojde. To jde třeba u karcinomu tlustého střeva. Dále je to prevence u toho děložního čípku, to je už od mladého věku, kdy ty ženy pravidelně navštěvují svého gynekologa a jsou vyšetřovány. Potom je to prs, tam bohužel nemáme žádné předchorobí, ale další významný aspekt screeningu je, že vyhledáváme velmi časná stádia, která jsou potom velmi dobře léčitelná nebo přímo vyléčitelná," řekla Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP.

Od letošního roku je v Česku prováděn i screeningový program rakoviny plic.

"Jeho cílem je, především u lidí, kteří byli kuřáci, abychom nalezli jejich nádor v iniciálním časném stádiu, tudíž velmi dobře léčitelným třeba chirurgicky a tím jsme zlepšili u tohoto onemocnění délku přežití na tuto chorobu," řekla Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP.

Další informace týkající se prevence rakoviny a metod moderní léčby tohoto onemocnění se zájemci dozvědí 22. června v brněnském Obchodním centru Olympia.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu