Realitní konference v Brně

  • 17. října 2023,
  • 21:35,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Jak se budou vyvíjet ceny bytů v Brně? Budou zlevňovat hypotéky a bude tak pro lidi vlastní bydlení opět dostupnější? O tom i dalších trendech v oblasti nemovitostí a stavebnictví diskutovali investoři, architekti i zástupci realitních fondů na Real Estate Foru, které je největší realitní konferencí na Moravě.

Reklama

Realitní trh v Jihomoravském kraji stejně jako v celém Česku ovlivnily v posledních letech vysoká inflace a zdražování stavebních nákladů.

"Když se podíváme na náklady na znovupořízení majetku nebo jeho opravu, které byly v roce 2019, a srovnáme je dnes, tak ty náklady jsou diametrálně někde jinde, " řekl Michael Dubský, ředitel oddělení péče o klienty, Renomia

S inflací stoupaly i úrokové sazby a zdražily se hypotéky. To znamenalo pokles poptávky, což v Brně přineslo i dočasné snížení cen. Na konci loňského roku se tak ceny nových brněnských bytů dostaly pod 100 tisíc za metr čtverečný. Podle odborníků se ale už aktuálně nálada na trhu mění.  

"Ta poptávka se přes léto velmi oživila a už jsou cítit první signály, že lidi uvažují, koukají dopředu za horizont, očekávají snížení úrokových sazeb v příštím roce, investoři se probouzejí, poptávka roste. Takže to vidím dobře," sdělil Prokop Svoboda, majitel, Svoboda & Williams

V září byla výše inflace pod hranicí 7 procent, což je nejníž od prosince roku 2021. A v příštím či přespříštím roce bychom se tak mohli dočkat snížení úrokových sazeb a zlevnění hypoték, zaznělo optimisticky na realitní konferenci Real Estate Forum.

"Určitě se na tom zásadně projeví snížení úrokových sazeb a například zásahy centrální banky. Můj osobní odhad je, že to může trvat rok až dva," řekl Petr Vašina, spoluvlastník a ředitel českého ateliéru Siebert & Talaš.

Novou realitu na nemovitostním trhu ale nezavedly jen drahé hypotéky. Na trhu kancelářských prostor je stále znát vliv pandemie covidu. Zejména zahraniční firmy si zvykly více kombinovat práci v kanceláři s home officem. To přineslo pokles poptávky po kancelářských prostorech od velkých mezinárodních společností. Na druhou stranu to ale umožnilo nabídnout hotové a vybavené kanceláře v Brně místním firmám.

"Ty kanceláře jsou připravené, jsou na míru, je tam minimální investice ze strany toho nájemce a jsou v populárních lokalitách," sdělil Lukáš Netolický, partner a vedoucí regionálního zastoupení, Cushman & Wakefield.

Žádané jsou zejména moderní prostory přizpůsobené nejen k práci. Vyhledávané jsou v kancelářích různé multifunkční zóny nebo místa, kde si mohou lidé od práce i na chvilku odpočinout.  

"Je tlak na co řekněme nejinspirativnější prostředí, takže důraz na relaxační zóny, společné plochy a podobně, tak aby se mohli zaměstnanci potkávat a tvořit tu firemní kulturu, " řekl Jakub Kodr, obchodní ředitel a jednatel, CTP CZ.

A v kurzu jsou teď i zelené budovy. Vliv má evropská legislativa a Zelená dohoda neboli green deal, které přinášejí vyšší nároky na snižování uhlíkové stopy budov. Přísnější tak budou třeba nové předpisy pro energetickou náročnost nemovitostí. 

"Budou vyžadovat jednak, aby nové budovy byly od určitého data bezemisní z hlediska emisí skleníkových plynů, a současně aby stávající budovy byly současně převedeny na vyšší energetický standard. Třeba na úroveň z géčka, efka na úroveň E případně D," sdělil Petr Opluštil, partner, HAVEL & PARTNERS.

Udržitelné fungování je tak další trend u nemovitostí zásadní jak pro developery, tak pro pronajímatele kanceláří, a to i proto, že mnoho firem už brzy bude muset povinně vykazovat svou uhlíkovou stopu.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

MISVO TRANS s.r.o. - Hodonín
Hodonín
od 38 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu