Do děl sochaře Srostlíka se promítají léta zkušeností

  • 6. prosince 2023,
  • 7:05,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Reklama

Miroslav Srostlík patří mezi šťastlivce, kterým se daří cokoliv, na co sáhnou. Jeho řezbářské umění je známé široko daleko a díky výstavě v prostějovském muzeu Špalíček se na jedno místo dostalo 82 jeho originálních děl. Mezi ně patří jak sochy, tak jedinečné šperky. Talent však není všechno a začátky jeho tvorby nebyly jednoduché.

“Nejprve jsem začínal tím, že jsem si brousil dráta z pilníku a z deštníku. Z těch jehlic deštníku jsem si dělal malá dláta.” uvedl Miroslav Srostlík, řezbář a umělec.

Dnes pracuje s dláty ze Švýcarska a k práci využívá téměř sto různých tvarů a velikostí. Přesto, že mezi skvosty z jeho dílny patří také kovové šperky, jeho stěžejním materiálem, se kterým pracuje, je dřevo.

“Když si vezmete vývoj společnosti, člověka, tak to dřevo byl nejdostupnější materiál, který člověka vždycky obklopoval. A zároveň má úžasné univerzální použití. Ze dřeva si udělal postel, na které se vyspal, dřevem si ohřál vodu na umývání, uvařil si jídlo,” doplnil Miroslav Srostlík, řezbář a umělec.

V případě děl pana Srostlíka se nejčastěji jedná o lipové dřevo. Drobnější šperky jsou často ze švestky, takzvaného českého mahagonu. Méně často pak volí dřevo z hrušky či ořechu. A co pohání jeho kreativitu? V případě vyobrazení ladných ženských postav je odpověď jasná.

“Žena je pro mě velká inspirace. Víte, to je tak, že když pánbůh stvořil Adama, tak mu dal po bok ženu, ale žena je na prvním místě,” řekl Miroslav Srostlík, řezbář a umělec.

Ženou, která je aktuálně na jeho prvním místě, je pravděpodobně manželka Hana. V době kdy ještě pracovala v ordinaci ji zásoboval sochami.

“Tam tenkrát pacienti říkali, že nechodí do ordinace, že chodí prostě za plastikama do obývacího pokoje, že je to tam tak nádherně vyzdobené, takže to bylo něco nádherného. Takže dělá, pořád dělá a on říká, že pořád teďka už tvoří jenom pro mě. Nechce dělat už ani na zakázku, peníze ho nezajímají, hlavně, že prostě vytváří pro mě,” uvedla Hana Srostlíková, manželka.

Podle pana srostlíka však nic nejde bez práce. Je potřeba pokora, dřina a úcta k řemeslu, která už podle něj dnes ve společnosti chybí.

“Lidé podlehli blahobytu a proto přestávají vnímat kumšt a kumšt je nahrazovaný technikou, která už vlastně s tím uměním, kreativitou, nemá už vůbec nic společného,” uvedl Miroslav Srostlík, řezbář a umělec.

Za svůj dlouhý a pestrý život vytvořil mnoho děl. Na svém kontě má i několik monumentálních realizací v netradičních rozměrech a některá díla jsou umístěna i v zahraničí. Jeho píle a životní moudrost mohou být inspirací všem, kdo po sobě chtějí něco zanechat.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu