Věřící v Kohoutovicích mohou využívat kapli Svaté rodiny

  • 8. února 2024,
  • 20:55,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Malá ale útulná kaplička slouží už více jak sto let obyvatelům Kohoutovic. Městská část se rozrůstá, avšak kaple už nemá kam růst a proto musí někteří farníci na mše jinam. Už několik let je v plánu postavit v Kohoutovicích kostel, avšak z řady důvodů k tomu zatím nedošlo.

Reklama

Na rohu ulic Bašného a Nedbalovy v Kohoutovicích stojí malá, ale pro místní obyvatele významná kaplička. Kapli Svaté rodiny se občané rozhodli postavit v době, kdy bylo v Kohoutovicích zhruba jen 120 domků, ale i tak byl o místo k modlitbě velký zájem.

“Šetřili na ni dlouho a až asi po dvaceti letech se jim podařilo tu kapličku postavit a v roce 1904 vlastně byla nahrubo vystavěná a 1908 vysvěcená,” uvedl Martin Kyselák, správce v Domku Svaté rodiny.

11. prosince 1947 byla v kapli Svaté rodiny sloužena první mše svatá při elektrickém osvětlení. V letech 1988 až 1989 byla kaple rekonstruována a rozšířena o boční přístavbu do současné podoby.

“Na tu dobu to byla skutečně unikátní záležitost, protože v té době se zkrátka kostely nejen nerozšiřovaly, ale ani nestavěly nové,” řekl Martin Kyselák, správce v Domku Svaté rodiny.

V roce 2017 se kaple dočkala generální opravy střechy, výměny střešní krytiny a generální opravy věže včetně upevnění její horní části speciálním konstrukčním ocelovým systémem. My jsme zažili kapličku prázdnou, ale během mší tomu tak rozhodně není. Kaple je malá počet obyvatel Kohoutovic stále roste.

“Tak tak kapacita určitě nedostačuje, protože dalo by se říct, že polovina věřících dojíždí do jiných kostelů ve městě Brně, i v samotné kapličce musí být v neděli dvě bohoslužby, aby se všichni vlastně vystřídali” uvedl Martin Kyselák, správce v Domku Svaté rodiny.

Nedostačující kapacitu by měla vyřešit stavba nového kostela Svatého ducha, který by měl v Kohoutovicích stát. Farníci mají již papežem požehnaný základní kámen, avšak stavba se především z finančních důvodů stále odkládá. I v tak malém prostoru můžete najít vzácné skvosty. V hlavní lodi je například k vidění socha Panny Marie.

“V přestavbě je umístěno sousoší Svaté rodiny, podle níž se vlastně naše kaplička jmenuje. A obě ty sochy jsou obě součástí původního dřevěného oltáře, který byl v presbytáři kaple Svaté rodiny,” doplnil Martin Kyselák, správce v Domku Svaté rodiny.

Venku před kaplí je ještě umístěn kříž, který v roce 1950 nahradil původní kříž dřevěný. Pamětníkům možná toto místo připomene místního učitele Bašného, jehož žáci se právě u kříže pravidelně fotili.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu