SEV Hlídka spojuje děti i dospělé s přírodou

  • 13. března 2024,
  • 13:22,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Středisko ekologické výchovy Hlídka poskytuje dospělým i dětem informace i zkušenosti v oblasti soužití s přírodou. Pořádá řadu táborů, workshopů, kurzů a aktivit a nedílnou součástí střediska je i chov zvířátek. V budově nedaleko Špilberku je také k dispozici ekoporadna.

Reklama

Již několik let se Středisko ekologické výchovy Hlídka, které sídlí nedaleko hradu Špilberk, věnuje vzdělávacím aktivitám pro děti i dospělé. Díky brněnskému magistrátu, který je zřizovatelem střediska a Zoologické zahradě, pod jejíž vzdělávací úsek patří, mohou rodiče i děti posilovat vztah k přírodě, ledacos se dozvědět a taky si užít nějakou tu zábavu.

“Máme tady tábory, které máme zaměřené taky hodně přírodovědně. Ale máme tady i programy v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, máme tady různé soutěže, osvětové akce,” uvedla Zuzana Musilová, vedoucí SEV Hlídka.

Kromě školených pedagogických pracovníků a lektorů se do práce střediska v rámci praxe zapojují i studenti Masarykovy univerzity. Budova střediska je doplněna zahradou, kde se mohou děti dozvědět například něco o pěstování rostlin či vidět ukázku ptačích budek. Středisko je také plné menších zvířátek, aby se děti naučily, jak se o ně starat a jak s nimi správně zacházet.

“Tak určitě velké oblibě se těší králíčci. Protože ti jsou takoví velmi kontaktní, děti si je můžou nakrmit, pohladit. Ale máme tady třeba oblíbené trošičku exotičtější vakoveverky, které jsou vymazlené, takže také se s těmi dětmi na těch programech můžou účastnit. Máme tady želvy, agamu, máme tady papouška,” doplnila Zuzana Musilová, vedoucí SEV Hlídka

Mezi další služby střediska patří ekoporadenství. Nejčastěji se lidé ptají na třídění odpadu, pěstování rostlin, úpravu zahrady či na chov zvířat.

“Ptají se i na nějaké dopady třeba těch klimatických změn. Prostě na taková ta témata, která běžně slýchají. Ale samozřejmě třeba zero waste bylo téma, které se tady objevilo, takže tak,” vysvětlila Zuzana Musilová, vedoucí SEV Hlídka.

Nabídka programů střediska se mění podle aktuálních témat. A právě klimatické změny jsou stále více diskutovanou kategorií. Lektoři pravidelně absolvují řadu školení, aby měli v daném tématu aktuální informace a věděli, jak ho nejlépe přiblížit veřejnosti a vysvětlit dětem. Návštěva střediska může být jedním ze způsobů, jak mohou například s dětmi trávit čas maminky na mateřské dovolené. A navíc pomohou předat důležité informace další generaci, která jednou bude mít naši planetu nastarost.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu