Přehlídka historických autobusů, vojenské a hasičské techniky

  • 11. května 2024,
  • 10:42,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Desítky starých autobusů, ukázky hasičských zásahů nebo vojenské techniky. Brněnské Řečkovice se po roce opět staly dějištěm přehlídky vozů z depozitáře Technického muzea. Dvoudenní výstavu navštívily stovky lidí.

Reklama

Likvidace plamenů hočícího auta nebo další ukázky hasících technik si připravili jihomoravští hašiči. V bývalých vojenských skladech na okraji Řečkovic jim přihlížely stovky Brňanů. Otevřený depozitář nabídl tradičně desítky starých autobusů nebo třeba vojenskou techniku.

„My to máme rozdělený do několika takových sekcí, to znamená městskou hromadnou dopravu, konkrétně tedy autobusy, potom vojenskou techniku a potom něco z osobních automobilů. Tady se soustřeďujeme a prezentujeme ty produkty zemí RVHP, tedy minulost Rady vzájemné hospodářské pomoci, “ říká Ivo Štěpánek, ředitel Technického muzea v Brně.

Areál hned první den přivítal zástupy nadšenců.

„Protože uvidím spoustu zajímavých věcí nebo zajímavých strojů, autobusů, který normálně vidět nemůžu v provozu. A je to kus mládí, kus dětství. Od dětství jsem tím jezdil, tak mě to zajímá, “ usmívá se jeden z návštěvníků.

„Jsem velký fanda dopravy. Účastním se všech možných akcí no a tady toto už je taková tradice, tak vždycky teda rád přijedu se podívat, povozit se a potkám tady vždycky nějaké známé. Ten zájem lidí o tu techniku, ten obdivuji, “ říká další z oslovených.

Součástí přehlídky jsou i okružní jízdy historickými autobusy. Dělá je pravidelně třeba Miroslav Hodaň. Ten se usadil za volant Pragy RND. Dvounápravový autobus vyrobili v roce 1949.

"Jezdí se s ním dobře, akorát teda to nemá posilovač řízení, ale to nevadí, protože za jízdy to řízení jde celkem lehce. Má to pár kontrolek, jenom sledovat, jestli to dobíjí, jestli to maže, jaká je teplota. Vynikající, nádherný, jednoduchý, nemá se na tom co polámat, “ neskrývá nadšení Miroslav Hodaň, řidič autobusu.

Čtyřválec s výkonem šedesát koní vyrobili pro potřeby pardubického divadla a do roku 1988 sloužil fotbalovým oddílům. Dnes tvoří sbírku Technického muzea a z garáže vyjíždí jen výjimečně.

„Řazení s meziplynem, dvakrát vyšlapávat spojka. Pár mušek by se našlo, ale jezdí to. Snažíme se to udržovat, abychom měli co ukazovat, “ dodává Miroslav Hodaň, řidič autobusu.

Historická přehlídka se v severním cípu Brna konala celý víkend. A dá se očekávat, že vozy se do Řečkovic opět přístí rok vrátí. 




ProDomy.cz s.r.o., Brno
Brno
od 36 000 do 42 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Město Velké Opatovice - místo výkonu práce Velké Opatovice
Velké Opatovice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu