V Dolních Kounicích se vyrábí meče pro film i šermíře

  • 24. srpna 2024,
  • 8:45,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Zpracováním kovů se v minulosti zabývalo mnoho řemesel. My jsme se vypravili za Stanislavem Eliášem, který je jedním z několika málo výrobců historických chladných zbraní u nás.

Reklama

V naší vlasti se starým bojovým uměním věnují nadšenci i odborníci již více než 60 let. Souvisí s tím i poptávka po chladných zbraních. Jejich výrobou se proto začali zabývat novodobí mečíři, kteří toto umění ještě zdokonalili. Patří k nim i Stanislav Eliáš, který působí v Dolních Kounicích.

„S výrobou chladných zbraní jsem začal kolem roku 1987, kdy jsem nastoupil na Špilberk a tam těch výrobců moc nebylo, to byl vždy problém, “ řekl Stanislav Eliáš, mečíř.

O jeho zbraně začal být brzy zájem nejen ve skupině historického šermu REX, kde tehdy působil, ale i mezi kluby vojenské historie. Často vyrábí šavle, kordy v období třicetileté války nebo válek napoleonských, ale nejvíce se věnuje výrobě mečů.

„Většinovou klientelu mám u nás v našem království, dělám i něco ven, za sebou mám asi 2000 zbraní. Ve středověku meč dělali radši měkčí, aby se ohnul, než aby uletěl, “ řekl Stanislav Eliáš, mečíř.

Mezi lidmi je rozšířená představa, že meče byly nesmírně těžké.

„Dělal jsem dvouruční meč, ten měl tři kila sedmdesát pět, jedenapůlruční má mezi kilo čtyřiceti do kila sedmdesáti. Potom už je to hodně těžké na ovládání, “ řekl Stanislav Eliáš, mečíř.

Nejen samotná hmotnost, ale i vyvážení je velmi důležitým parametrem, který šermíři u zbraní sledují.

„Někteří lidé chtějí těžiště více na špici, že mají bojový meč. Meč byl o tom, že to do někoho muselo zajet a přerazit mu klíční kost. Dnes se dělají šermířské techniky a už to musí mít vyváženost, ideálně 7 centimetrů přes záštitou, “ řekl Stanislav Eliáš, mečíř.

S takto vyváženou zbraní může šermíř zvládnout i ty nejnáročnější techniky meče 16. století. Dříve se musel meč vykovat z jednoho kusu železa, dnes je výroba o něco jednodušší.

„Koupím materiál někde v prodejně železa, nechám si ho nadělit, tady ve výhni ho překovu, udělám z toho nějaký profil kosočtvercový, pak to vybrušuji, tepelně zpracuji, potom se udělá záštita, rukojeť, lavice a meč je stručně řečeno hotov. Toto je materiál, který si zakoupím, to je práce číslo jedna na tu chladnou zbraň, pak z toho vykovu buď nějakou šavli nebo teď dělám repliku meče, který používal kat Mydlář na Staroměstském náměstí, “ řekl Stanislav Eliáš, mečíř.

Stanislav Eliáš již mnoho let patří k nejvýznamnějším výrobcům chladných zbraní. Díky němu znají Dolní Kounice šermíři, a to nejen v naší republice.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

VSP security service s.r.o. - 01
Syrovice
od 26 000 do 28 000 Kč/měsíc

Detail
Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu