Ketamin pomahá proti depresím

  • 23. srpna 2024,
  • 8:47,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

V centru Brna bylo otevřeno nové terapeutické centrum. Přichází s ketaminovou terapií, která v Čechách ještě není obvyklá, zato velmi úspěšná. Pomoc by měla poskytnout hlavně lidem, kteří trpí depresemi.

Reklama

V Brně společnost Podané ruce otevřela terapeutické centrum. Nese název Nové Elysium a k léčbě používá ketamin.

On byl syntetizován tuším, že v 60. letech a během války ve Vietnamu se hodně používal. A vlastně zjistilo se, že vojáci, kteří dostali ketamin, na tom byli jednoduše psychicky líp,“ uvedla psycholožka a vedoucí centra Darina Zámečníková Havlíčková.

Ketamin se využíval jako anestetikum. Měl viditelně zklidňující účinky. Díky klinickým pozorováním a vědeckým výzkumům, probíhajícím přibližně od roku 2000, se začalo uvažovat o jeho využití při léčbě deprese.

Výzkumy dokládají účinnost na celou škálu duševních onemocnění. Včetně třeba poruch příjmu potravy a různých bolestivých stavů. Nicméně v praxi se nejčastěji používá ta léčba na léčbu deprese, na léčbu různých úzkostných poruch,“ vysvětlila Darina Zámečníková Havlíčková.

V plánu je i vyzkoušet ketaminovou terapii na léčbu závislostí. Začít by se mělo s nelátkovými závislostmi, jako je například závislost na sociálních sítích, na pornu nebo na hazardních hrách.

A počítáme, že dřív nebo později narazíme na některé pacienty, kteří budou mít jakoby zkřížený problém. To znamená, může tam být třeba deprese a zároveň závislost na nějakejch lécích třeba. Nebo úzkost a závislost na alkoholu,“ řekla klinická psycholožka a Gestalt terapeutka Michaela Killarová.

Ketaminová terapie má část terapeutickou a farmakologickou. Farmakologický účinek i bez terapie vydrží několik dní. Zmizí pocity úzkosti, může zmizet deprese.

Ten farmakologický účinek je na bázi toho vlastně, že tam narůstají počty neuronů a narůstají tam neuronální spoje. Je to tak, že se udělá takový restart trošku toho mozku. Oni jak tam ty spoje jsou, tak ten ketamin udělá to, že je rozpojí a vlastně ten člověk má příležitost spojit si je trošku nějak jako jinak,“ uvedla Michaela Killarová.

Účinek farmakologické ketaminové terapie se prodlužuje psychoterapeutickým účinkem.

Tak pro někoho ta terapie může být tak benefitujíci, že už může třeba po zbytek života mít jako minimální obtíže,“ sdělila Michaela Killarová.

Paušálně se nedá říct, jak dlouho léčba bude trvat a jak dlouho bude mít účinek. Záleží na psychické kapacitě člověka. V případě potřeby se léčba opakuje.

Prostě běžné situace života. Někdy, když se jich sejde třeba zároveň více, tak ta zátěž může být nadlimitní a ten člověk se zhorší. A potom přichází do té psychoterapie znova,“ doplnila Michaela Killarová.

Cena ketaminové terapie je kolem 14 000 korun. Některé zdravotní pojišťovny ketaminovou terapii částečně hradí.

Samozřejmě to samotné ketaminové podání, hrazené pojišťovnou není. To je specifická částka, kterou pojišťovna nehradí nikde. Nicméně ta léčba jako celek má spoustu dalších terapeutických částí a psychiatrických částí, které hrazené pojišťovnou jsou,“ dodala Darina Zámečníková Havlíčková.

Asistovaná ketaminová léčba je na rozdíl od té klasické antidepresivy rychlejší a úspěšnější. V České republice je její užívání zatím v plenkách, ale například v USA se používá běžně. Nevhodná je pro těhotné ženy, lidi s onemocněním jater a schizofreniky.




VSP security service s.r.o. - 01
Syrovice
od 26 000 do 28 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 13 000 Kč/měsíc

Detail
Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu