Řecká sobota na hradě Veveří opět nabídla pestrý program

  • 2. června 2024,
  • 23:16,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Řecká sobota na hradě Veveří už po dvanácté přilákala milovníky řecké kultury. Dobré jídlo, pití i bohatý program převážili nad nepřízní počasí a akci navštívila řada českých i řeckých návštěvníků.

Reklama

Ani deštivé počasí nezabránilo tomu, aby se uskutečnil již 12. ročník Řecké soboty na hradě Veveří. Každého, kdo vstoupil na nádvoří hradu, hned vtáhla atmosféra řecké kultury. Ať už pomocí vůně jídla či hudby a tanečních vystoupení.

“Dneska tu byla jednak řada tanečních vystoupení. Byli zde tanečníci Lycea Řekyň v ČR, tanečníci z Řecké obce Brno, z Řecké obce Krnov. A také vystoupení hudebních kapel - kapela Prometheus, kapela Anatoli a kapela Monipol,” uvedl Martin Nesrsta, pořadatel.

Cílem akce bylo mimo jiné připomenout historické souvislosti spojené s pobytem Řeků na našem území.

“To, proč se koná Řecká sobota právě na hradě Veveří souvisí s tím, že v devatenáctém století bylo zdejší panství majetkem řeckých rodů,” doplnil Martin Nesrsta, pořadatel.

Nechyběla možnost ochutnat tradiční řeckou kuchyni. Gyros, pitu, řecké sýry i zákusky - to vše a mnohem více nabízely stánky 4 autentických prodejců řeckých potravin. Kdo k jídlu pije rád víno, mohl ochutnat typickou řeckou Retsinu s nádechem pryskyřice. A jak chutná naopak Řekům naše česká kuchyně?

“Ofcourse I love. But for me, i prefere to taste the czech cuisine during the winter. I love. I love it,” uvedla Alexandra Bouta, návštěvnice akce.

Překlad: Samozřejmě, miluji ji. Ale já osobně raději ochutnávám českou kuchyni během zimy. Miluji ji!

Asi vás nepřekvapí, že když jsme se řecké návštěvnice akce zeptali, které jídlo jí chutná nejvíce, zmínila knedlíky a svíčkovou. Akce by se nemohla konat bez spolupráce řady spolků a řecké komunity. Vytváří příležitost, jak se mohou Brňané lépe seznámit s Řeckou kulturou. A protože akci navštěvuje i řada Řeků, může dojít i k navázání nových vztahů. I letos se Řecké soboty zúčastnily desítky lidí.

ANKETA

Bonusem pro ty, kteří zavítali na Řeckou sobotu především kvůli řecké atmosféře, také mohla být možnost prohlédnout si jeden z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů nejen na Moravě.




AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu