Výstava hraček na rosickém zámku má 3000 exponátů

  • 10. července 2024,
  • 21:56,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Stálá výstava se hraček v rosickém zámku obsahuje cca 3000 kusů hraček. Jak současných, tak historických. Umožní návštěvníkům přenést se do dětství a připomenout si, s čím si hrávali jako děti.

Reklama

Na zámku v Rosicích mají stálou výstavu hraček. Najdete zde exponáty pro různé věkové kategorie holčiček i chlapců, s kterými jsme si hrávali my, naší rodiče, prarodiče a dokonce i praprarodiče.

“Je to taková záležitost, která vznikla v podstatě přirozeným vývojem před několika lety. Naskytla se možnost získat za zajímavých podmínek malou sbírku historických panenek, které tady v jiném sále výstavy máme, a na to se postupně začaly nabalovat další a další hračky. V podstatě, dá se říct, že lidé sem ty hračky přinášeli,” řekl Ludvík Vaverka, kastelán zámku Rosice.

V současné době výstava obsahuje 3000 exponátů a to ještě dalších zhruba 2000 jich čeká v depozitáři. Výstava ale ještě může narůstat, protože hračky na zámek lidé stále přinášejí.

“I když samozřejmě si vybíráme, to znamená, není to tak, že vystavíme všechno co nám někdo přinese, ale vybíráme si aby ty exponáty byl, zachovalé, zajímavé a aby mohly tvořit nějaké celky, jako například hračky pro malé slečny, pro kluky, modely drah autíček a podobně. Nebo právě ty historické panenky,” doplnil Ludvík Veverka, kastelán zámku Rosice.

Prostory v nichž je výstava umístěna se nachází v jižním křídle zámku. Jsou zatím v podobě, kterou zanechala doba před rokem 1989. Sídlila zde zvláštní škola.

“Návštěvníci se nás často ptají kolik času by bylo potřeba na obnovu všech místností do nějakého historického původního stavu. A pokud se návštěvníci ptají na čas, tak já odpovím, že z hlediska času je potřeba 100 milionů korun. Protože ta obnova není otázka času, ale je to otázka peněz,” vysvětlil Ludvík Vaverka, kastelán zámku Rosice.

Dívky mohou obdivovat zejména kočárky a panenky, mezi nimiž se nacházejí i nejstarší exponáty z devatenáctého století. Ale i kluci tu uvidí spoustu zajímavých předmětů.

“Máme tady samozřejmě angličáky, i klasický, spoustu autíček, máme tady autodráhu, máme tady modelovou železnici, plastový zbraně a podobné záležitosti. Čili každý si tady to svoje najde. Z hlediska těch návštěvníků je nejzajímavější to, že nejvíc, na té výstavě, se ani tak nebaví děti, jak ty jejich rodiče a zejména babičky.” dokončil Ludvík Vaverka, kastelán zámku Rosice.

Výstavu hraček můžete v Rosicích na zámku navštívit od května do srpna od devíti do sedmnácti hodin, přičemž poslední návštěva začíná v šestnáct hodin. V září ještě i první a druhý víkend.




OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu