Ve Šlapanicích vznikl nový denní stacionář

  • 5. září 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Služba pro seniory ve věku 65 let a starší, stejně jako pro osoby od 50 let s lehkou formou Alzheimerovy choroby nebo jinými typy demence, bude nabízena v nově otevřeném denním stacionáři ve Šlapanicích. Umožní klientům setrvávat v domácím prostředí a zároveň poskytne úlevu pečujícím rodinám.

Reklama

Ve Šlapanicích, v části domova s pečovatelskou službou, vznikl z iniciativy města první denní stacionář pro lidi s Alzheimerovou chorobou či jinou lehčí formou demence. Má kapacitu deset klientů denně a spravuje ho nezisková organizace Naděje, která má s těmito projekty celorepublikovou zkušenost.

Hlavní motivací bylo to, že podobné zařízení na našem území není. Ani tady na Šlapanicku ani na vlastně území celé naší obce s rozšířenou působností. Ta zařízení se nachází nejbližší až ve Slavkově, případně v Brně, takže lidé museli dojíždět. A vidíme, že ten vývoj je takový, že zařízení tohoto typu je potřeba,” řekla starostka Šlapanic, Michaela Trněná.

My jsme obecně rádi, že můžeme otevírat novou službu a nový stacionář pro seniory, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, protože těchto seniorů průběžně přibývá, přibývá seniorů, kteří mají Alzheimerovou chorobu, kteří mají stařeckou demenci a jiné formy demence.

To souvisí obecně s prodlužováním délky dožití a tím pádem to jsou komorbidity, které doprovází to pokročilé stárnutí,” uvedl oblastní ředitel Naděje, Jiří Valnoha.

Možnost navštěvovat stacionář je podmíněna vyplněním přihlášky, kterou posoudí sociální pracovník. Ten následně rozhodne, zda je program pro daného klienta vhodný.

“Aktivity jsou vedeny týmem zkušených aktivizačních pracovníků, takže ten klient tady jen tak nesedí, ale většinou je poměrně aktivní program, který se zaměřuje právě na tréninky paměti, na rozvoj jemné motoriky, na rozvoj kognitivních schopností a tak dál, který zabraňuje postupné degradaci toho klienta nebo se snaží ji při těchto chorobách snížit. Potom, když už je toho na klienta moc, tak máme takový relaxační koutek, kde ten klient může skutečně si jenom odpočinout, spočinout, než se pustí do něčeho dalšího,“ doplnil Jiří Valnoha.

Vybudování stacionáře stálo zhruba dvanáct milionů korun. Bylo financováno z poloviny městem Šlapanice a z poloviny z Evropských fondů.

“Provoz je financován ze sdružených prostředků, to znamená částečně ho hradí sami klienti ze svých příspěvků. Ti tam přispívají nějakou formou. Další jde potom od státu příspěvek, ten se získává prostřednictvím Jihomoravského kraje. A část samozřejmě hradí potom i obce, které tam budou mít své klienty, takže i my počítáme s úhradou části toho příspěvku toho provozu,” vysvětlila starostka Trněná.

Oficiální otevření zařízení proběhlo 15. srpna. Provoz zatím probíhá v takzvaném zkušebním režimu, kdy se ladí všechny detaily. Slavnostní otevření a jeho oficiální provoz jsou zatím plánovány na září, konkrétní datum však dosud nebylo stanoveno.




JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

DIOL družstvo Vyškov
Vyškov
od 120 Kč/hod.

Detail

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu