XIII. výstava hub již tradičně pomáhá houbařům z Brna a okolí

  • Včera,
  • 22:10,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Houbařství je v naší zemi velmi rozšířená tradice. Moravské zemské muzeum spolu s Mykologickým klubem Brno houbařům pomáhají prohlubovat znalosti.

Reklama

Moravské zemské muzeum ve spolupráci s Mikologickým klubem Brno a Kulturním, vzdělávacím a informačním centrem Vinohrady, tento víkend uskutečnilo v pořadí již čtrnáctou výstavu hub.

“ V Moravském zemském muzeu je stálá výstava hub pana Rulíška, nádherné dřevěné, vyřezávané modely, které už mají přes sto let.

Ale tady máme teda v Brně na Vinohradech živé houby, které se sbíraly ve čtvrtek a v pátek, a vydrží tak do neděle, pondělí,” řekla Hana Ševčíková, kurátorka, předsedkyně Mykologického klubu Brno.

Pouze čerstvě houby stojí za to vystavovat.

Jedině čerstvé houby totiž mají správný tvar barvu a vůni. Zejména ty menší v pokojové teplotě podlehnou zkáze. Proto pořadatelé ještě uchovávali zásoby hub v lednici. Navíc tým více než dvaceti dobrovolníků každý den přinášel nové, čerstvé. Přímo z lesa.

“ Nejdůležitější co chceme tak je, edukovat veřejnost ohledně jedlých a jedovatých hub. Protože stále dochází k otravám. A zvláště teď, když vlastně se mění klima. Na těch houbách je to strašně moc vidět, třeba tady máme v říjnu ještě Závojenku olovovou, Hřib královských, Hřib bronzový, což jsou vyloženě teplomilné houby,” uvedla Hana Ševčíková, kurátorka, předsedkyně Mikologického klubu Brno.

Lidé si mohli houby nejen prohlédnout, ale i donést vlastní vzorky ke konzultaci. Je třeba podotknout, že přinesené houby musely být opravdu čerstvé.

“ Jsou i nové druhy hub, které nám třeba někdo přinese, které se předtím nepodařilo nalézt. A některé druhy hub prostě už znova se nenajdou.

Takže je potřeba pořád těm lidem říkat: máme tady houby, které jsou jedovaté, na které nejste třeba ani zvyklí, který se k nám třeba sunou z jihu,” upřesnila Hana Ševčíková, kurátorka, předsedkyně Mikologického klubu Brno.

Dnes už nestačí paměť rodiny. To co jsme se naučili od svých rodičů a prarodičů. Víc než dříve je potřeba v houbaření se vzdělávat a reagovat tak na nové druhy.

“ Určitě, a navíc se třeba zjistilo v nedávné době, že některé houby o kterých se myslelo, že jsou v pořádku, že se dají jíst, tak nějaké škodlivé látky shromažďují, třeba hřib Modračka shromažďuje arsen, což také vyzkoumal český mikolog Jan Borovička.

Takže i z hlediska těch starých atlasů nebo těch starých znalostí, je potřeba ty, vlastně, aktualizovat, modernizovat ty naše znalosti, ” doplnila Hana Ševčíková, kurátorka, předsedkyně Mykologického klubu Brno.

Kurátorka výstavy Hana Ševčíková má svůj kritický názor i na různé moderní houbařské aplikace.

“ Kdyby si lidé vzali svoje aplikace, houbové, které si myslí, kdovíjak jim dobře určí houby a tady si to vyfotil, a přitom se podívali na ten skutečný název tý houby, určitě by se divili v několika případech co jim to tam háže,” vysvětlila Hana Ševčíková, kurátorka, předsedkyně Mykologického klubu Brno

Výstava budila živý zájem. Je dobře, že lidé chtějí získat nové vědomosti o houbách. A kde jinde, než u odborníků. A odborníků, navíc ochotných poradit, je vždy na Výstavě hub ve společenském sále KVIC na Vinohradech hodně.




Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 13 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

VSP security service s.r.o. - 01
Syrovice
od 26 000 do 28 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu