Zelný trh nabízí promyšlený systém stánků

  • 5. září 2019,
  • 18:45,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Trhy na Zelňáku fungují podle promyšleného systému. Je zde 130 prodejních míst a pro lepší orientaci zákazníků jsou prodejci rozlišeni podle barev. To může pomoci těm, kterým záleží na původu potravin.

Stáhnout video
Reklama




Trhy na Zelňáku každým rokem lákají milovníky čerstvého ovoce a zeleniny. Málokdo ale ví, že prodej zboží zde podléhá propracovanému systému. Celé tržiště zahrnuje 130 prodejních míst a každý prodejce pro své stánky využije většinou více než jedno.

"Máme zhruba 30 zemědělců letos, a 19 obchodníků a jejich prodej doplňují malí prodejci, kteří chodí nepravidelně," vysvětlila Kateřina Dobešová, vedoucí Oddělení vnějších vztahů, Brno-střed.

Pro to, aby se kupující co nejlépe orientovali v původu zboží a činnosti prodejce, vytvořilo město jednoduchý systém značení pomocí barevných cedulí.

"Cedulku se zelenými pruhy mají zemědělci, kteří přímo pěstují. U těchto jsme byli třeba i na kontrole a zkontrolovali jsme si jejich pole, že opravdu ty výpěstky jsou jejich," uvedla Kateřina Dobešová, vedoucí Oddělení vnějších vztahů, Brno-střed.

Oranžové cedule pak patří obchodníkům, kteří ovoce a zeleninu nakupují a přeprodávají. Žlutými pruhy jsou pak označeni drobní prodejci, například malí zahrádkáři, kteří přijdou jednou za pár dní prodat to, co se jim urodilo navíc. O tomto rozlišení ale návštěvníci často vůbec nevědí, přestože jim záleží na tom, odkud zboží pochází.

Kromě potravin zde také návštěvníci najdou i stánky s různorodým zbožím, jako jsou například knihy nebo desky s hudbou. Tržnice je letos otevřena od ledna do 9. listopadu.

"Ten konec je vždy limitován vlastně přípravou adventních, které tam následně probíhají. Takže další sezónu můžeme očekávat opět od prvního ledna," doplnila Kateřina Dobešová, vedoucí Oddělení vnějších vztahů, Brno-střed.

Pokud přijdete na trhy později odpoledne, může se stát, že už mnoho trhovců nenajdete. V horkém počasí totiž trhovci často balí své stánky hned po obědě.




ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu