Centrum pro lidi bez domova čeká nápor klientů

  • 8. října 2019,
  • 18:03,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Po Brně se podle průzkumů pohybují tisíce lidí bez střechy nad hlavou. Ve městě však existují místa, kde jsou jim připraveni alespoň částečně pomoci. Obzvláště pak v době, kdy rtuť teploměru výrazně klesá.

Stáhnout video
Reklama

S koncem léta přichází nepříjemná období především pro lidi bez domova. Na každoroční nápor mužů i žen se chystají v Bratislavské ulici, kde celoročně fungují nejrůznější služby. Jednu specifickou chystají i letos.

,,Počítáme s tím, že Diecézní charita Brno otevře noční krizové centrum. Je tam třicet židlí, na kterých lze přečkat noc a uspokojit bazální potřeby těch lidí aby nezmrzli," popisuje sociální pracovník Jaromír Strahovský.

V úplně nejtvrdší fázi roku spojenou s teplotami hluboko pod nulou čeká v krizové místnosti na klienty překvapení. ,,V těch vánočních dnech bude pro naše klienty připraven potravinový balíček a pochopitelně dostanou sváteční oběd, kterým je ryba a bramborový salát," usmívá se Strahovský.

Třípatrová budova nabízí také další služby jako například noclehárnu nebo azylový dům, kde mohou klienti pobývat až po dobu jednoho roku. Terénní pracovníci dokonce nabízejí lidem možnosti centra přímo na ulici. I přesto Jaromír Strahovský tvrdí, že je potřeba způsoby pomoci neustále zdokonalovat. ,,Hlavně chybí například pobytové služby se zdravotnickou péčí. Lidé mají samozřejmě různé omrzliny, problémy s končetinami, duševní poruchy a my stále nemůžeme úplně všem těmto lidem, tak si myslím, že takovéto zařízení chybí nejenom v zimě, ale prakticky celý rok," upozorňuje.

Od některých lidí v brněnském čtvrti Trnitá jsme zjistili, že při nepřízni počasí možnosti teplých místností příliš nevyužívají.

,,Já jsem celý den venku ať už mrzne nebo prší. Využívám maximálně denní centrum, když v třeba v pátek vyprodám všechny časopisy, tak o víkendu nemám co prodávat. Období od devíti do jedenácti nebo od dvou do čtyř využívám ale málo," povídá upřímně jeden z mužů.

,,Když jsem byl venku tak nejdůležitější pro mě bylo postarat se o toho psa. To bylo hodně důležité. A potom jsem hlavně pospával, odpočíval u těch velkých obchoďáků. Díky tomu jsem dal tu zimu," připojuje se další.

Zájemci mohou využít například i služeb Armády spásy na Mlýnské ulici. Ve všech případech stačí na internetu vyplnit formulář a domluvit si schůzku. Kdo splní vstupní podmínky a zaváže se k dodržování daných pravidel, může ihned nastoupit.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu