Brno bude na EXPO 2020 jako centrum inovací

  • 4. listopadu 2019,
  • 16:51,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Město Brno a Jihomoravský kraj budou mít na Světové výstavě Expo 2020 společnou expozici. Hlavním tématem budou inovace a vesmírný výzkum. Podobu stánku nyní zpracovává architektonická kancelář.

Stáhnout video
Reklama

V průběhu ledna a února 2021 v národním pavilonu ČR na EXPO v Dubaji vznikne expozice prezentující Brno a Jihomoravský kraj prostřednictvím dvou klíčových oborů Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje – elektronové mikroskopie a vesmírného průmyslu.

My jsme se dohodli s Jihomoravským krajem že budeme mít společnou expozici a rozhodli jsme se prezentovat město Brno a Jihomoravský Kraj jako město inovací. Proto se zaměříme zejména na kosmický průmysl a na elektronovou mikroskopii. A co je zajímavé, že firmy, které působí v našem regionu v těchto oblastech, tak budou na místě přítomné a budou moci prezentovat svoji činnost,” popsala Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

V září letošního roku proběhla veřejná zakázka na výběr ideového konceptu, návrhu expozice, prováděcí dokumentace a autorského dozoru společné prezentace Brna a kraje. Nejlepší ideový koncept společné prezentace předložilo architektonické studio CHYBIK+KRISTOF.

“Hlavní myšlenkou expozice je propojení mikrosvěta a vesmíru. A spojujícím článkem mezi těmi dvěma světy je motiv uhlíku, který se nám propisuje skrz celou tu expozici.Celá expozice je navržena jako výrazně interaktivní. Rozsah necelých 100 metrů čtverečních a mělo by se jednat o zábavní interaktivní prvky,” sdělil telefonicky Ondřej Švancara, manažer projektu, studio Chybík&Krištof.

Ústředním prvkem bude velkoplošná projekce a takzvaný Magicstone, který by měl pomoci uživatelům více se zapojit aktivně do procesu nahlížení. Samozřejmě nás zajímá, zda se nějak na návrhu, plánování a tvorbě expozice projeví avizovaná účast společností, pracujících v oblasti inovací, elektronové mikroskopie nebo vesmírného výzkumu

“Už je v plánu první jednání s firmami, které by se do toho mohly zapojit a jejich zástupci a my se samozřejmě těšíme na jejich podnět, a to, jakým způsobem se zapojí bude předmětem těchto schůzek b dalších týdnech,” doplnil telefonicky Ondřej Švancara, manažer projektu, studio Chybík&Krištof.

Návrh expozice včetně dokumentace vyšel město na 349 tisíc. Samotná realizace pak bude stát maximálně 2 miliony. O náklady se podělí město s krajem.

Všeobecná světová výstava EXPO 2020 v Dubaji se uskuteční v termínu od 20. října do 10. dubna 2021. Jedná se o první světovou výstavu na Středním východě, v Africe a jižní Asii a také je poprvé hostitelem arabská země. Hlavním tématem EXPO 2020 je „spojení myšlenek, vytváření budoucnosti“, dílčími tématy jsou udržitelnost a mobilita. Národní pavilon České republiky bude vystavěn podle architektonického návrhu mladých českých architektů a bude se nacházet v zóně „Udržitelnost“ u jednoho z hlavních vstupů výstaviště. Má ambici stát se „oázou v poušti“ a „chytrým“ pavilonem. Technologickým jádrem pavilonu bude unikání systém, který mimo jiné vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie a kultivuje poušť pomocí podpovrchových kultur. Jaký budou mít expozice Jihomoravského Kraje s Brnem nebo národní expozice České republiky úspěch, se tedy dozvíme až v říjnu roku 2021.




Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

MIDAHO, s.r.o. - Popůvky
Popůvky
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu