Město koupí polovinu Technologického parku

  • 7. listopadu 2019,
  • 17:08,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brno koupí polovinu Technologického parku. Kromě jedné akcie tak bude většinovým vlastníkem areálu. Jeho funkci pro začínající podnikatele chce však město zachovat.

Stáhnout video
Reklama

559 milionů korun investuje Brno do nákupu poloviny Technologického parku. Město tak bude téměř jediným vlastníkem areálu, kde se nacházejí kancelářské prostory hned několika inovativních společností a výzkumných institucí.

„Hlavním motivem bylo sdružit téměř stoprocentní majetkový podíl Technologického parku v jedněch rukou, v rukou města Brna, protože město Brno už v tuto chvíli je tím polovičním akcionářem,“ popsala Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

V momentě, kdy dosavadní akcionář nabídl polovinu Technologického parku, uvažoval o koupi i Jihomoravský kraj. Zastupitelstvo ale nákup neschválilo, možná i proto, že kraji pro tento účel chybí dostatek financí. Daná firma proto oslovila s nabídkou město.

„My uhradíme kupní cenu z financí, které má město Brno k dispozici v rezervním fondu, takže oproti Jihomoravskému kraji, který plánoval zafinancovat kupní cenu z úvěru, my k tomuto v tuto chvíli přistupovat nemusíme,“ doplnila Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Po této koupi zůstane ve fondu ještě přes sto milionů korun. Poslední dílek, který schází k úplnému vlastnictví je jedna akcie, kterou vlastní Vysoké učení technické. O její získání bude město s univerzitou jednat. Jako výhradní vlastník pak bude město mít absolutní kontrolu nad tím, jak bude park využíván. Sloužit by mohl například firmám, kterým v jejich začátcích pomohl nedaleký JIC, tedy Jihomoravské inovační centrum.

"Slibujeme si od toho, že město bude rozvíjet technologický park tak, aby to bylo i malým a středním firmám, technologickým fimrmám, zejména našim bývalým klientům, klientům, kteří tady začínají a potom potřebují se rozšiřovat dále, ale my už jim ten prostor nemůžeme nabídnout, ale současně chceme," sdělil Petr Chládek, ředitel, JIC.

“Chceme v dané lokalitě podporovat firmy, které jsou startupové, hightec a které jsou vlastně určitým způsobem inovativní. Využíváme toho, že je to v bezprostřední blízkosti VUT, takže v tomto smyslu k žádné změně nedojde,“ dodala Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Pro ujasnění toho, jak přesně bude dále Technologický park využíván, město v nejbližší době zpracuje byznysplán. Zatím jsou v parku stále k dispozici kanceláře k pronájmu i prostory pro novou výstavbu.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu