Kalendář i výstava fotografií ukáží MHD v pohybu

  • 15. listopadu 2019,
  • 16:24,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Dopravní podnik města Brna připravil výstavu a kalendář s názvem V pohybu. Fotografie Rostislava Košťála zachycují rušný provoz městské hromadné dopravy. K vidění jsou v budově dopravního podniku až do příštího podzimu.

Stáhnout video
Reklama

Dopravní podnik města Brna vydal kalendář na rok 2020 a sním připravil pro veřejnost i výstavu fotografií. Ty zachycují vozy městské hromadné dopravy v pohybu. Podle ředitele dopravního podniku Miloše Havránka je nový kalendář mimořádný.

"Mimořádný je, že je v pohybu, to je vlastně ty dvě kolejnice, které jsou vlastně v našem logu a současně samozřejmě i sám autor, který přispěl tou mírou té jedinečnosti toho kalendáře," uvedl Miloš Havránek, generální ředitel, DPMB.

Tím je fotograf Rostislav Košťál, který je svou tvorbou znám po celém světě a který byl členem fotografických skupin Epos a Setkání.

"Pan Rostislav Košťál kromě toho, že je světoznámý fotograf, tak má blízký vztah k dopravě, málokdo ví, že on je původním povoláním dopravní urbanista a v Dopravním podniku města Brna dlouhá léta pracoval," vysvětlila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí, DPMB.

"Chvíli jsem váhal, pak jsem si řek, že by to mohlo být něco jiného než ty moje holky v té přírodě, tak jsem to teda jako přijal a teď šlo o to udělat to tak, aby to nebyl popis, aby to nebylo tak jako všechny ty s prominutím amatérské, já taky nejsem vlastně jako profesionál neživím, ale potřeboval jsem do toho vnést něco, aby to bylo na domyšlení toho diváka, když se na ten obrázek podívá, aby to nebylo zcela jakoby jednoznačný," upřesnil Rostislav Košťál, fotograf.

Výstava i kalendář tak nabízí hned několik fotografií, které, ač jsou neměnné, dovolují tomu, kdo si je prohlíží, představit si pohyb foceného objektu.

"Najdou tam vlastně dopravu v pohybu, najdou tam dopravní prostředky, najdou tam prostředí, v kterém vlastně lidi vozíme, ale najdou to vlastně, a v tom je to umění, ztvárněné takovým způsobem, že to opravdu působí, že to je v pohybu, že to je dynamické, tak jako dopravní podnik dynamický a v pohybu čtyřiadvacet hodin je," popsal Miloš Havránek, generální ředitel, DPMB.

"Mělo by to vyvolat nějaký emoce. Úplně jednoznačná fotka, nebo obraz, na kterým není co k přemýšlení, tak to člověk omrkne jednou a jinak se na to nepodívá," doplnil Rostislav Košťál, fotograf.

Tyto fotografie mají Brňanům nejen poskytnout umělecký zážitek, ale také přiblížit fungování dopravního podniku a připomenout mimo jiné 150. výročí MHD. Výstavu si může přijít zdarma prohlédnout široká veřejnost.

"Fotografie z našeho kalendáře na rok 2020 si mohou zájemci prohlédnout v prvním patře budovy Dopravního podniku na Novobranské 18," dodala Hana Tomaštíková, tisková mluvčí, DPMB.

Umístěna zde bude až do podzimu příštího roku. Návštěvníky by mohla alespoň na chvíli přimět pozastavit se nad tím, co denně v ulicích města běžně vídají.




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu