Brno představuje insignie a archiválie univerzit

  • 18. listopadu 2019,
  • 17:11,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brno vystavuje insignie a archiválie místních vysokých škol a univerzit. Unikátní, pouze týdenní výstava, k příležitosti listopadových výročí slavnostně zahájila vernisáž. Nechyběli na ní ani zástupci jednotlivých škol.

Stáhnout video
Reklama

Slavnostní vernisáž zahájila pouze týdenní výstavu insignií a archiválií v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu. Na jednom místě jsou tak k vidění žezla, řetězy a taláry, které brněnské vysoké školy a univerzity využívají pro slavnostní ceremoniály.

"Tato výstava je unikátní v tom, že shromáždila insignie všech šesti brněnských vysokých škol a univerzit a prezentuje jak tedy taláry a insignie jejich rektorů, tak i děkanů všech jejich existujících fakult," popsal Jiří Mitáček, generální ředitel, MZM.

Není náhodou, že byla tato výstava připravena právě pro letošní listopad. Je jakousi připomínkou nejen událostí 17. listopadu před třiceti lety, ale také osmdesátého výročí uzavření českých vysokých škol v době protektorátu. Není proto divu, že zahájení výstavy doprovázel slavnostní ceremoniál, na kterém se sešly pořádající organizace, zástupci města i kraje a také samotných univerzit. Zazněla i národní hymna.

Připravit celou výstavu nebylo nic jednoduchého. Univerzity musely ve svých programech vybrat jeden týden, kdy vynechají slavnostní akce, při kterých své insignie a archiválie využívají. některé exponáty ještě v den otevření výstavy do Dietrichsteinského paláce přivážela eskorta.

"Vlastní takové to finální rozhodnutí, že tato výstava bude, tak se podařilo ve spolupráci s univerzitami po úpravě možných akademických ceremoniálů, tak jsme získali vlastně v září tohoto roku, takže tato výstava vlastně vznikala v absolutně rekordním čase, což tedy jak říkají muzejníci nepamatují,” vysvětlil Jiří Morávek, generální ředitel, SNIP & CO.

Tato výstava se podle vyjádření organizátorů bude opakovat i v budoucnu. A do těch dalších let přejí všichni včetně primátorky města Brna univerzitám jen to nejlepší.

"Bych jim přála, aby stále měly možnost vzdělávat a bádat ve svobodném světě a aby jejich činnost nebyla ničím narušována, žádnými společenskými událostmi, tak jako jsme tomu bohužel byli svědky z minulých let," popřála Markéta Vaňková, primátorka, město Brno.

Návštěvu insignií a archiválií mohou návštěvníci doplnit i prohlídkou výstavy ve třetím patře paláce s názvem Středoevropská křižovatka. Od toho se odvíjí i čas, který se hodí pro návštěvu vyčlenit.

"To, co se nedozví tady, tak v plné míře mají tam a já bych si nechala určitě hodinu a více," doporučila Barbora Javorová, vedoucí oddělení komunikace, MZM.

Výstavu je možné navštívit do čtyřiadvacátého listopadu a to v odpoledních hodinách mezi čtrnáctou a osmnáctou hodinou. O víkendu pak už od deseti hodin.




Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu