Město vydalo seznam ulic, které se v zimě neudržují

  • 28. listopadu 2019,
  • 18:20,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Město zveřejnilo seznam silnic, parkovišť, chodníků a cyklostezek, které se v zimě neudržují. V některých případech jde pouze o jejich části, jindy o rozsáhlejší úseky. Nejen na těchto komunikacích by měli dbát řidiči i chodci zvýšené opatrnosti.

Reklama

Město zveřejnilo seznam silnic a chodníků, které se v zimě neudržují. V desítkách ulic v několika městských částech by tak řidiči v zimních měsících měli dbát zvýšené opatrnosti a dodržet hned několik zásad.

"Mezi základní pravidlo patří zejména mít zimní pneumatiky, správně nahuštěné a s dostatečným vzorkem dezénu, dalším pravidlem je přizpůsobit jízdu tomu stavu vozovky. To znamená zpomalit," vysvětlil Petr Vala, tiskový mluvčí, Policie ČR.

Dále je třeba myslet na to, že brzdná dráha vozidla se na namrzlé vozovce výrazně prodlužuje. Neměli by proto brzdit až v zatáčce, ale již před ní. Pokud řidiči své vozidlo nemají ještě v zimním období otestované, měli by si jeho vlastnosti ověřit.

"Pokud mají tu možnost na nějakou odstavnou plochu, vyzkoušet si to vozidlo, jakým způsobem se chová. To znamená zkusit brzdnou dráhu, popřípadě zkusit průjezd zatáčkou, aby zjistili, jakým vozidlem vlastně jezdí,“ doporučil Petr Vala tiskový mluvčí, Policie ČR.

Některá vozidla jsou také vybavena pomocníky a asistenty, které mohou řidičům usnadnit řešení krizových situací.

„Problém nastává v případě, pokud tento řidič si přesedne do jiného vozidla a popřípadě do vozidla, které není takovým asistentem vybaveno,“ dodal Petr Vala, tiskový mluvčí, Policie ČR.

V seznamu, které město vydalo, lze najít silnice, chodníky, parkoviště i cyklostezky. Nejméně těchto neudržovaných komunikací je v Jundrově, Ořešíně, Bosonohách, Ivanovicích i v Brně-střed. Právě ve středu města se jedná pouze o dvě cyklostezky - Svitavské a Štýřické nábřeží. Velké množství neudržovaných ploch je naopak například v Židenicích, v Brně-sever či v Komíně. Údržbu velkého množství brněnských silnic mají na starosti Brněnské komunikace, které jsou na zimu už teď připraveny.

"Máme 21 okruhů, od toho i těch 21 posypových vozů, v případě poruchy některého posypového vozu disponujeme ještě třemi záložními vozy, takže se opravdu nemůže stát, že bychom některý okruh neošetřili. A celkem se staráme na území statutárního města Brna o 450 kilometrů silnic v rámci zimní údržby,“ popsal Jan Klištinec, provozní ředitel, Brněnské komunikace.

Na místech, která se v zimně neudržují, by kromě řidičů měli dbát opatrnosti i chodci. Ať už při přecházení namrzlé silnice či při využívání zasněžených chodníků, kterých je v seznamech města hned několik.

„Chodníky si udržují městské části samy, nicméně my vykonáváme zimní i letní údržbu pro městskou část Brno-střed, takže co se týká Brna-střed, tam udržujeme i chodníky,“ doplnil Jan Klištinec, provozní ředitel, Brněnské komunikace.

Počet brněnských komunikací, které se letos v zimě udržovat nebudou je téměř stejný, jako v minulých letech. Chodci i řidiči by ovšem jistě uvítali, kdyby se seznam do příštích let postupně zkracoval.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu