Moderní kostel na Lesné se brzy otevře věřícím

  • 30. ledna 2020,
  • 12:29,
  • Brno,
  • Petr Hradský

Na novém kostele římskokatolické farnosti v Brně Lesné pomalu dokončují stavební práce. Exteriér svatostánku je hotový a dělníci teď pracuj na vnitřních prostorách budovy. Veřejnosti by se měla otevřít v květnu letošního roku.

Reklama

Stavba moderního kostela začala už v roce 2017. Dosud v Lesné regulérní svatostánek chyběl a obyvatelé se od roku 2004 mohli na bohoslužby scházet pouze v Duchovním centru. Kostel zde ale nikdy neměli. Pro mnoho věřících to tak bude příjemná změna. Jeho moderní vzhled ale nemusí sedět všem.

ANKETA

Kuriozitou, která kolemjdoucí může zaujmout je fasáda budovy. Do té jsou totiž vryty nejrůznější symboly. Od ryby, přes klas obilí až po pivní korbel. 

„Je tam chleba, jako jídlo,a mezi tím jídlem je také džbánek piva. Ta naše patronka sestra Restituta byla docela známá tím, že měla ráda pivo a guláš. To vychází z té její práce, že tam chodila v Medlingu ošetřovat nějakou paní hostinskou a  ta jí hostila gulášem a pivem.“ Pavel Hověz – farář, Římskokatolická farnost Brno-Lesná

Venkovní práce na kostele jsou u konce a dělníci teď pracují v interiérech.

„Tam dáme z toho duchovního centra co máme, tady to zařízení, dřevěné, a tak vyzkoušíme i tu velikost a prostě to umístění, tam bude pás takových akustických panelů. Tam je docela špatná akustika, teď se to trochu narušilo tím obložením těch kůrů, takže už to není tak hrozné.Ale když to bylo holé, tak tam byla ozvěna 8 a půl vteřiny.“ Pavel Hověz – farář, Římskokatolická farnost Brno-Lesná

Kostel bude plně vybavený veškerým liturgickým inventářem, který bude vyroben na míru. Jediné co bude chybět jsou klasické varhany. Ty totiž stojí několik miliónů korun a v tuto chvíli na ně finance nejsou.

„My rady v tom stávajícím centru máme elektronické varhany. Já jako laik to skoro nepoznám, takže tyhlety varhany to zatím obsáhnou.“ Pavel Hověz – farář, Římskokatolická farnost Brno-Lesná

Stavba nového kostela dosud stála kolem 100 miliónů korun a cena bude ještě stoupat. Veškeré peníze jsou od dárců a věřících, kteří na stavbu přispívali dlouhých 15 let. Jeho kapacita by měla být kolem čtyř set věřících. Veřejnosti by se měl svatostánek otevřít 1. května. Dorazit by měl také Brněnský biskup Pavel Konzbul, který novostavbě požehná. Petr Hradský TV Brno 1.






ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu