Brněnský letohrádek vystavuje korunovační klenoty

  • 18. února 2020,
  • 14:21,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, včetně původního žezla a jablka Karla IV., vystavují v Letohrádku Mitrovských v Brně. V expozici se lidé zároveň dozví podrobnosti o 22 vladařích, kterým česká koruna náležela. Výstava se vrací do Brna po pěti letech v nové podobě.

Reklama

Zajímavou část naší historie atraktivní formou pro dospělé i děti přibližuje aktuální výstava nejen korunovačních klenotů v Letohrádku Mitrovských v Brně.

Sy: Petr Lukas, kurátor a vedoucí produkce Letohrádku Mitrovských

“Výstava představuje především mistrovské repliky našeho nejcennějšího pokladu, které sestávají z gotické Svatováclavské koruny a renesančního žezla a jablka. Tady je zajímavé , že pouze korunu nechal vytvořit Karel IV., ve 14.století, ale to žezlo a jablko až Ferdinand I. Habsburský v 16.století. Karel IV. používal původně jiné žezlo a jablko, tam není úplně zřejmé, jestli ho měl po svých předchůdcích, ať už po svém otci Janu Lucemburském nebo dokonce po Přemyslovcích a nebo je také současně s korunou nechal zhotovit.” Petr Lukas, kurátor a vedoucí produkce Letohrádku Mitrovských

Výstava putovala předchozích po naší vlasti pod názvem Karel IV. a korunovační klenoty jí autoři pojali poněkud jiným způsobem a v této podobě jí nyní můžete vidět právě v Brně.

“Výstava se jmenuje České korunovační klenoty na dosah a 22 panovníků, korunovaných Svatováclavskou korunou. Takže tu máme nově insignie starší, samozřejmě formou mistrovské repliky, protože originály žezla a jablka se nachází ve Vídni a prakticky čeští obyvatelé je neznají.” Petr Lukas, kurátor a vedoucí produkce Letohrádku Mitrovských

K této sestavě přidali autoři také Svatováclavský korunovační meč. Repliky korunovačních klenotů zhotovil uznávaný zlatník Jiří Urban, který v minulosti tvořil také šperky pro britskou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské. K vybraným panovníkům jsou na výstavě umístěny také další exponáty.

“Například faksimile listin s pečetěmi, repliky husitských zbraní, je tam také ukázka, jak vypadal řád zlatého rouna nebo jak vypadá longinovo kopí, které je, podobně, jako ty staré korunovační klenoty, ve Vídni,v klenotnici hradu Hofsburgu.” Petr Lukas, kurátor a vedoucí produkce Letohrádku Mitrovských

“Na tuto výstavu můžete vzít s sebou i děti, nudit se rozhodně nebudou. Mohou si třeba vyzkoušet, jak by Svatováclavská koruna slušela právě jim.”

Nejvíce zájmu vzbuzují samozřejmě repliky korunovačních klenotů, ovšem veliký zájem je i o další exponáty.

“Lidem se líbí také třeba šaty Marie Terezie, které vytvořila Zdena Mudráková ze Zlína během tři čtvrtě roku. Děti mají zase rády takové interaktivní exponáty, což je třeba tarasnice, která po dotyku vystřelí.” Petr Lukas, kurátor a vedoucí produkce Letohrádku Mitrovských

Výstava potrvá do 26. dubna, otevřeno je denně kromě pondělí od 10:00 do 16:00 hodin. Lidé si zároveň prohlédnou klasicistní letohrádek, který kdysi stál uprostřed zahrad, v současnosti jej ale obklopuje městská zástavba.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu