Czech press photo je poprvé k vidění v Brně

  • 27. února 2020,
  • 9:21,
  • Brno,
  • Marie Kadlecová

Křížová chodba nové radnice se zaplnila nejlepšími reportážními snímky od českých i slovenských fotografů. Výstava fotografií Czech press photo, které předchází prestižní fotografická soutěž, je v Brně k vidění poprvé.

Reklama

Fotografická soutěž pro profesionální fotoreportéry Czech press photo se v Česku koná už 25. let. Výstava, která po vyhlášení soutěže následuje, tradičně putuje po českých městech. Do Brna však zavítala poprvé. Umístit tak rozsáhlou výstavu do historických prostor Křížové chodby, ale nebylo jednoduché. Z celkového počtu 260 fotografií se jich v Brně podařilo vystavit 220.

„Těch 40 fotografií jsem vyřešil tak že jsem vyřadil ty reportáže které byly dublované. Takže tady divákovi nechybí protože jsou tu v jiném provedení.“ „A hlavně teda nebyly nijak oceněny. Byly jenom vystaveny. Takže návštěvníci o nic nepřicházejí. Všechny oceněné fotografie které na czech press photu jsou tak jsou tady vystaveny.“ Otto Ballon Mierny pořadatel

Jednou z hlavních podmínek účasti v soutěži je aktualita snímků. Autor může přihlásit pouze fotografie pořízené v soutěžním roce. Ty musí také tématicky zapadat do jedné z osmi soutěžních kategorií. Mezi ty patří například aktualita, reportáž nebo portrét.

„Vítězné snímky porota posuzuje za prvé z mnoha hledisek. Těch zástupců je vícero. Jsou většinou ze zahraničí a hodnotí z pohledu novinářského. To znamená že musí mít novinářkou kvalitu, reportážní. Potom z pohledu toho že nějakým způsobem musí být vypovídající hodnotu a taky potom z historického hlediska, když se pro tu fotografii sáhne za 10 let tak nesmí už být nehodnotná.“ Otto Ballon Mierny pořadatel

Na výstavě jsou zastoupeny fotografie významných událostí uplynulého roku, jako například demonstrace na Letné nebo volba slovenské prezidentky. Prostřednictvím snímků zde ale můžete nahlédnout i na zkoušky českého národního baletu nebo zažít židovskou svatbu.

„Určitě nejlepších z těch fotografií je reportáž premiéra ve spojených státech. Určitě je výborná jako nápadem tak zpracováním reportáž v kategorii portréty a ta se jmenuje dabéři.“ Otto Ballon Mierny pořadatel

Nejlepší snímky z reportážní oblasti se podařilo přivést do Brna díky snaze organizátorů ale i finanční podpoře města a kraje. Doufejme tedy, že se v Brně dočkáme i dalšího ročníku výstavy Czech press photo. Marie Kadlecová, TV BRNO 1.




Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Petr Kraštenič - Hodonín
Hodonín
od 13 000 do 15 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu