Motorkáři učí i pomáhají

  • 9. března 2020,
  • 14:28,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Přichází jaro a s ním návrat velké části motorkářů na naše silnice. Spousta z milovníků dvou i více rychlých kol si našla cestu na tradiční Motosalon, který se po roční přestávce konal v Brně. Na něm ti správní motorkáři ukázali skvělé stroje a na nich parádní kousky, prostor byl i pro pomoc dětem.

Reklama

Jedenáctý ročník mezinárodního veletrhu motocyklů, čtyřkolek, příslušenství a oblečení Motosalon se letos konal na brněnském výstavišti od 5. do 8. března. Tento svátek se v Brně koná každý druhý rok a i na tom letošním ročníku byl kromě samotných vystavovatelů a běžných expozic také bohatý doprovodný program. Profesionálové, sdružení pod názvem Crazy Day, ukazovali, co všechno se dá na motorkách dělat, když se to umí.

“Sdružujeme všechny ty nejlepší kaskadéry z České a Slovenské republiky a Motosalon zrovna je pro nás takový svátek. Všichni se tady potkáme, cvičíme společnou šou a v podstatě tady můžete vidět motorky, čtyřkolky, salta na kolech, salta na motorce, prostě divák si tu najde všechno.” Jan Holub šéf teamu, Crazy Day

Ovšem pro běžné smrtelníky je důležité uvědomit si, že podobné kousky do provozu na silnici rozhodně nepatří.

“U těch kaskadérů vypadá, že je to jednoduché, ale není. Ti kluci hodně trénují, mají za sebou hodně pádů. Ale samozřejmě, pokud se někdo rozhodne se to naučit, tak není problém. My jako Crazy Day máme školu, kde to vyučujeme." Jan Holub šéf teamu, Crazy Day

A taková škola u kaskadérů už pro motorkáře může být užitečná právě i pro ten běžný provoz.

“Tím, že my učíme trošičku extrém na těch motorkách, tak ty lidi dokážou tu motorku, když se dostanou do nějaké takové situace, líp zvládnout. Protože ovládáte tu motorku, umíte tu motorku přizvednout a podobné věci, tak vám to do života dá. Máme za sebou 3000 lidí a možná tomu nebudete věřit, ale vrací se a říkají nám, vy jste nám zachránili život.” Jan Holub šéf teamu, Crazy Day

A motorkáři, protože ví, jak snadné je přijít k nějakému úrazu a znají cenu zdraví, tak se snaží zachraňovat životy i jinak. Například klub, který vznikl kolem policejních veteránů a říká si Blue Nights, už tradičně pořádá akci Tankujeme pro onkologii.

“Projekt pro onkologii vznikl před 10 lety, kdy jsme měli první sraz, který jsme měli po dvou letech založení naší organizace a tenkrát jsme vybrali asi 35 tisíc korun.” Vojtěch Mašek viceprezident, Blue Nights

Na samotném Motosalonu si v expozici policejních veteránů mohli jeden malý motocykl prohlédnout a vyzkoušet i ti nejmenší.

“Je to taková milá pozornost pro ty děcka, protože je potřeba získat příznivce už od malička a něco jim ukázat, aby věděli, jak to ve skutečnosti bude fungovat a funguje.”

Pro malé i ty větší milovníky motorek byl letošní Motosalon opět svátkem. A jelikož pomalu začíná sezóna, popřejme všem na našich silnicích hodně pohodových a bezpečných kilometrů. Pavel Štěpánek, TV Brno 1.




DVP.Logistic s.r.o. - Oslavany
Oslavany
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu