Počet zvířat v brněnském útulku se zmenšuje

  • 13. března 2020,
  • 15:31,
  • Brno,
  • Marie Kadlecová

Počet zvířat v útulku Městské policie Brno stále klesá. Napomáhá tomu také povinné čipování psů, díky kterému se spousta mazlíčků dostává zpět ke svým majitelům.

Reklama

Brněnský útulek aktuálně opatruje devatenáct psů a šest koček. Ještě minulý týden přitom bylo psů pětadvacet. Stále více čtyřnohých společníků odchází do nových domovů a do útulku se jich dostává méně.

„Za poslední čtyři roky zaznamenáváme postupný pokles počtu nalezených zvířat, nebo respektive těch, které prochází naším útulkem. Zatímco před třemi lety prošlo naším útulkem přes 650 psů, loni už to bylo necelých 400.“ Pavel Šoba, tiskový mluvčí MP Brno

Mnoho psů se nyní vrací ke svým majitelům přímo z místa nálezu i díky povinnému čipování. Už před jeho zavedením byla ovšem pročipovanost velká, a díky ní se vracelo ke svým pánům 60 až 70 procent psů. Povinné čipování ovšem některé pejsky do útulku také přivedlo.

„Tady od toho začátku roku se taky stalo, že se nám hodně objevovali psi, kterých se majitelé zbavovali, protože je nechtěli čipovat, protože to stojí peníze. Takže jsem třeba vezl 4 jorkšíry z Bosonoh a ani jeden neměl čip, takže bylo vidět, že to byla nějaká množárna a takhle se jich zbavili. Protože tam je to ze zákona dané, že mají být čipovaní a nebyl to první případ od toho začátku roku.“ Pavel Antonín, strážník odchytové služby

Malá plemena psů, jako jsou jorkšíři, se v útulku většinou dlouho neohřejí. Stejně tak je zájem i o štěňata a kočky. Velká psí plemena čekají na svůj nový domov podstatně déle. Například kříženec kavkazkého pasteveckého psa jménem Brit čeká na nového páníčka už od roku 2015.

„Ten proces, než zvíře najde nového majitele, je poměrně složitý. Je to v zájmu zvířete. To znamená,  potenciální majitel se sem do útulku několikrát vydá, s tím zvířetem se snaží nějakým způsobem spřátelit a snažíme se o to, aby vždycky ten pes nebo ta kočka našla majitele, kterému bude stoprocentně vyhovovat. Aby mezi nimi přeskočila takzvaně jiskra.“ Pavel Šoba, tiskový mluvčí MP Brno

Do útulku se zvířata dostávají jak z ulice, tak z vyhřátých domovů, například po úmrtí původního majitele. Některá vyplašená zvířata musejí strážníci odchytové služby i uspat narkotizační puškou.

„Někdy se to stane dvakrát do týdne a někdy dvakrát do měsíce, někdy jednou za půl roku, to je individuální. Stane se třeba, že jsme naložili psa a nemohli jsme ho dostat z auta. Nechtěl vystoupit. Takže potom rozkousal i odchytové tyče a všechny tady ty pomůcky, které jsme teda mohli použít, tak jsme ho museli přispat, abychom ho vůbec mohli zajistit a dát do kotce a prohlídnout veterinárním vyšetřením.“ Pavel Antonín, strážník odchytové služby

Brněnský útulek má kapacitu až pro 205 psů a 78 koček. Tato kapacita naštěstí v posledních letech není ani zdaleka naplněna. Všem pejskům i kočkám v útulku tedy přejeme misku plnou dobrého jídla a nového laskavého majitele, který jim dá teplý domov. Marie Kadlecová, TV Brno 1.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu