Žáci sbírají zkušenosti v ostrém provozu

  • 15. července 2020,
  • 12:40,
  • Brno,
  • Petr Hradský

Střední škola Charbulova nabízí řadu oborů. Její žáci získávají zkušenosti do profesního života na několika odborných pracovištích v Brně. Jedním z nich je také kavárna a prodejna výrobků v centru Brna, která se po koronavirových karanténních opatřeních opět otevřela veřejnosti.

Reklama

Střední škola Charbulova má v tuto chvíli zhruba 1800 žáků a nabízí pestrou škálu oborů. Od gastronomických, přes obchodní a ekonomické až po umělecké jakým je například obor fotograf. Žáci v rámci praktických dovedností navštěvují nejrůznější provozovny. Jednou z nich je také kavárna v centru Brna.

„Zde v Café UM prezentujeme výrobky našich studentů, ty učňovské výrobky. Jak jsem již říkal, jak ty cukrářské, tak ty pekařské. Ty cukrářské vidíte zde ve vitríně. I samotnou vlastně teplou kuchyni, ale dělají to naši žáci na našich školních pracovištích, na centrech praktického vyučování. Zde probíhá ten reálný provoz, to znamená ten běžný a tato kavárna je určena pro běžný kavárenský provoz.“ Miroslav Vystrčil – Zástupce ředitelky školy pro praktické vyučování

Do kavárny dochází každý den na 2 směny až 7 žáků a dohlíží na ně dva mistři, z nichž jeden má na starosti obsluhu a druhý kuchyni.

„Co se týče kuchyně, máme tady bistro styl, snažíme se podávat formou fine dining, to znamená kreativní zdobení na talíři a chceme aby ty děti zapojily vlastní fantazii a to co sami do toho můžou vložit a dát. Nesnažíme se jim říkat, jak to přesně mají dělat, jenom je nasměrovat tak, aby ten host byl ve výsledku spokojený. Jinak je to čistě na nich. Naši kavárnu můžete navštívit každý den mezi desátou a osmou hodinou. Otevírací doba se mění v průběhu roku, toto je otevírací doba na tuto část roku, protože děti mají závěrečné zkoušky a my jsme byli nuceni se tomu přizpůsobit. Otevírací doba o prázdninách bude zase jiná. V nabídce máme současně pět jídel a každý den je výběr z různých dezertů, které se snažíme kombinovat tak aby si každý přišel na své.“ Zdeňka Vymazalová – vedoucí provozu odloučených pracovišť

Pozdější otevírací doba kavárny je zapříčiněna tím, že se zde většina výrobků dováží z odloučených školních pracovišť, kde žáci pokrmy připravují. Do kavárny jsou pak v ranních hodinách rozvezeny. Sbírat zkušenosti zde pravidelně chodí také student 2. ročníku oboru kuchař, Dominik Nachtnebl.

„Teď si vlastně připravuji trhané maso, které teď opékám vlastně a bude to potřeba na Vietnamskou bagetu. Teď si ještě opékám i tu bagetu rovnou, aby byla křupavá a bude na to ještě potřeba dát kořenovou zeleninu. Bude tam dávaný ten koriandr co mám ještě tady v ledničce a bude se to posypávat ještě sezamem.“ Dominik Nachtnebl – student 2. ročníku oboru kuchař

Spolu s kavárnou byla otevřena také prodejna, kde jsou k dostání další výrobky studentů střední školy Charbulova.

„V této budově máme i naši reprezentativní prodejnu, Obchůdek UM, kde nabízíme nejen naše učňovské výrobky, to znamená z našich veškerých gastronomických oborů, jak již jsem zmiňoval pekař, cukrář, řezník ale i jsou zde vybrané výrobky farem. Takové regionální výrobky, které se něčím odlišují a prezentují špičkovou kvalitou, kterou bychom chtěli nabízet všem zákazníkům, kteří do Obchůdku UM zavítají.“ Miroslav Vystrčil – Zástupce ředitelky školy pro praktické vyučování

„Tady bývá jedna paní mistrová, naše vlastně prodavačka, která má na starosti žáky z oboru podnikání, z oboru prodavač, primárně. Děti se tu točí po dvou, po třech, tak jak je to na kavárně.“ Zdeňka Vymazalová – vedoucí provozu odloučených pracovišť

Škola se do provozu kavárny snaží zapojit také ostatní obory. O výzdobu se tak například postarají fotografové nebo aranžéři. Cukráři pak k příležitosti otevření kavárny připravili celou novu kolekci dezertů.

SYN:

Dělají moderní dezerty, snaží se zapojit low carb, budou dělat bez lepku, bez laktózy, tak abychom opravdu byli moderní. Snažíme se být eko friendly, máme tu dětský koutek, takže jsme family friendly.“ Zdeňka Vymazalová – vedoucí provozu odloučených pracovišť

Ke vzniku a zprovoznění kavárny přispěl velkou měrou také Jihomoravský kraj. Zajímavostí je také to, že bude v provozu i během letních prázdni a i v této době vás zde obslouží studenti Střední školy Charbulova. Petr Hradský TV Brno 1.




Michal Maryna Company s.r.o. okres Vyškov
Vyškov
od 14 900 Kč/měsíc

Detail

Beskydské uzeniny, a.s. - 02
Újezd u Brna
od 26 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Krasilov services s.r.o. - Blučina
Blučina
od 16 200 Kč/měsíc

Detail
Reklama

PR články

ESL

Více PR článků
Zavřít reklamu