Cyklostanice pomáhá cyklistům v nouzi

  • 14. září 2020,
  • 8:07,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Na Renneské ulici najdou cyklisté pomoc v nouzi. Stojí zde totiž servisní cyklostanice, která nabízí jak nářadí potřebné k základním opravám tak hustilku k dofouknutí kola. V případě, že se stanice osvědčí, mohla by se objevit i v dalších částech města.

Reklama

Snad každý zapálený cyklista už někdy zažil vyfouknutou pneumatiku nebo spadlý řetěz. V takovém případě však nemusí být jediným řešením dotáhnout kolo domů nebo najít nejbližší opravnu, ale cyklista může využít servisní cyklostanici pro veřejnost. Jedenu takovou má už dva měsíce ve správě Brno-střed. Je umístěna na Renneské ulici u sídla Brněnských komunikací.

„Ten provoz je nad očekávání dobrý, zprvu jsme měli obavy, z toho, jak bude působit na Brňany. Věřím, že v rámci vyjížděk, protože se vlastně jedná o místo, kde ty výlety pro Brňany začínají, je to u Ronda, takže tam ta cyklostezka směrem k Olympii je hodně využívaná, jak tam ukazuje i připojený měřák, který počítá chodce a cyklisty, tak věřím, že to využití rozhodně najde,“ řekl Martin Landa, místostarosta MČ Brno-střed.

Servisní cyklostanice je vyrobena z oceli a nabízí sadu celkem deseti kusů základního nářadí k opravě kol. Šroubováky, klíče a další nářadí je ke stojanu, na který lze kolo zavěsit, připevněno ocelovými lanky, aby se zabránilo krádežím. Dále je u stojanu k dispozici i manometr a hustilka. Právě tu například v létě využil i místostarosta Martin Landa.

Já mám příhodu veselou, kdy jsme s kamarádem při návratu z Želešic museli dofukovat po cestě a toto bylo jedno z míst, kde jsem si teda mohl doplnit potřebný vzduch, abych vůbec mohl dojet domů,“ popsal svůj příběh Martin Landa, místostarosta MČ Brno-střed.

To, zda budou obyvatelé stanici využívat závisí také na jejím umístění. Tu instalovanou u Ronda těžko využijí cyklisté, kteří mají poruchu kola na druhém konci města. Proto my možná pravidelní uživatelé kol uvítali podobné zařízení i v dalších lokalitách.

Já jezdím na kole běžně, defacto do práce každý den, nebo různě po městě a tuhle službu bych určitě ocenila víc, protože nám cyklistům se to prostě hodí. Já se pohybuju kolem právě Moravského náměstí, Milady Horákové, nám. 28. října, případně Svoboďák, takže vyloženě tohle centrum by bylo fajn, podle mě,“ řekla Lucie Pátková, cyklistka.

Na to, zda se instalují další cyklostanice bude mít vliv také to, jak budou s tou současnou uživatelé zacházet. Za dobu jejího fungování zaznamenala městská část zatím pouze poškození hustilky, ale je otázkou, zda nebude takové zařízení lákadlem pro vandaly. To vše ukáže čas.




DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu