MZK bude mít nový depozitář

  • 24. září 2020,
  • 12:15,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Moravská zemská knihovna bude mít konečně kde uskladnit knihy. každý den přibývá regionální knihovně 150 výtisků, pro které musí najít vhodné místo. Proto vedle stávající budovy vznikne nový depozitář, který by měl potřeby knihovny uspokojit na 30 až 40 dalších let.

Reklama

Moravská zemská knihovna je po mnohaletém úsilí o krok blíž k výstavbě nového depozitáře. Do fondu knihovny přibude přibližně kilometr knih ročně a právě nová budova by měla vyřešit problém s jejich uskladněním.

"Vzhledem k tomu, že Moravská zemská knihovna denně obdrží zhruba 150 nových publikací, nových položek, tedy knih, v rámci práva na povinný výtisk, které uplatňuje od roku 1935, tak bylo potřeba vytvořit nový prostor, kde ty fondy skladovat," řekl tiskový mluvčí MZK Radoslav Pospíchal.

"Od roku 2008 byly připraveny plány pro výstavbu depozitáře, zhruba před šesti lety jsme se rozhodli, že ty plány vstoupí v platnost a posuneme je do té závěrečné fáze, tak aby depozitář mohl být co nejdříve postaven, protože už teď máme výrazné prostorové problémy," uvedl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Nový depozitář vznikne přestavbou staršího objektu, který se nachází v těsné blízkosti knihovny. Obě budovy budou propojeny již existujícím podzemním koridorem.

"Tento koridor mimo jiné zajistí to, že bude dodržena stávající krátká doba od zadání objednání výpůjčky knihovně a dodání výpůjčky čtenáři, která činí přibližně jednu hodinu," doplnil Radoslav Pospíchal, tiskový mluvčí MZK.

Kapacita depozitáře by měla uspokojit potřeby knihovny zhruba na 30 až 40 let. Do té doby, než se nová pětipodlažní budova zaplní knihami, budou její prostory sloužit i k dalším účelům. Bude je využívat například Moravská galerie, která zde zřídí studovnu a archiv bienále.

"Potom tam budou přestěhované některé exponované provozy z této budovy, které už nemají dostatečné prostorové zajištění, jako je třeba projekt Česká knihovna, což je projekt, v rámci kterého Moravská zemská knihovna dodává do sítě veřejných knihoven českou literaturu českých nakladatelů," uvedl Tomáš Kubíček, ředitel MZK.

Dále budou v depozitáři k dispozici vzdělávací místnosti, badatelna či residenční pokoje pro zahraniční spisovatele. Moravská zemská knihovna už podepsala smlouvu s generálním dodavatelem stavby, který už spustil první přípravy.

"Firma nám v tuto chvíli chystá harmonogram prací na ty příští dva roky a předpokládáme, půjde-li všechno dobře, že do měsíce až dvou by mohly být zahájeny stavební práce," doplnil Tomáš Kubíček, ředitel MZK.

Potřebné finanční prostředky, které přesahují 245 milionů korun, získala knihovna díky příspěvku ze státního rozpočtu. Díky nim budou mít nové knihy dostatečné a kvalitní zázemí.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu