V Brně se konal už 9. ročník Emil Open

  • 21. září 2020,
  • 11:37,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Brně se konal už devátý ročník her handicapované mládeže Emil Open. Kvůli koronaviru se ho nemohli zúčastnit někteří sportovci nemohli zúčastnit. I přes nižší účast byl však letošní ročník úspěšný a nadační fond Emil už připravuje ten příští.

Reklama

V Brně se opět konaly Letní evropské hry handicapované mládeže Emil Open. Již devátý ročník tohoto výjimečného projektu opět poskytl možnost změřit síly sportovcům ve věku mezi deseti a šestadvaceti lety. Letos ovšem kvůli koronaviru nemohli dorazit někteří účastníci ze zahraničí a celková účast byla oproti minulým letům menší, což vedlo k úpravám programu.

„My jsme začínali s pěti sporty, bohužel teď se nám kvůli koroně někteří sportovci odhlásili, takže jsme zrušili stolní tenis, jinak je to klasicky královna všech sportů atletika, je to plavání, je to bocce. Takže v těhle 4 sportech na třech sportovištích se letos sportovalo,“ vysvětlil Pavel Zbožínek, prezident Emil Open.

Nakonec se v těchto disciplínách utkalo místo původně přihlášených devíti set padesáti méně něž 300 sportovců. Kromě mládeže z Česka se her zúčastnili také sportovci z Bulharska a Polska. Jedním z hlavních sportovišť byl atletický stadion pod Palackého vrchem. Zde dosáhl úspěchu například Štěpán Kaloč, který absolvoval hod míčem a jízdu na vozíku na vzdálenost 50 metrů.

„Měl jsem v hodu míčkem stříbrnou medaili a v jízdě jsem měl zlatou medaili,“ řekl Štěpán Kaloč, sportovec.

O to, aby měli mladí handicapovaní vůbec možnost sportovat a účastnit se Emil Open, se starají nejen organizátoři, rodiče a trenéři, ale také dobrovolníci.

„Když jsme na těch standardních číslech, tak celou akci obhospodařuje přes 120 dobrovolníků. To znamená, že je to opravdu velká akce a my doufáme, že příští rok, který bude jubilejní 10 ročník, že ta účast se opět dostane do čísel, na které jsme zvyklí,“ řekl Pavel Zbožínek, prezident Emil Open.

Zároveň by se mohl v příštím roce také vrátit tradiční doprovodný program na náměstí Svobody, díky kterému představuje nadační fond Emil svou činnost veřejnosti. Letos museli organizátoři zvolit jiný způsob.

„My se samozřejmě snažíme vždycky na sebe upoutat pozornost, ukázat veřejnosti sport handicapovaných. Letos jsme proto přistoupili k tomu, že jsme zavedli live streamy, takže v určité hodiny jsme stramovali právě tady atletický stadion, takže takhle se snažíme přiblížit veřejnosti, jak moc šikovný děti tady máme,“ doplnil Pavel Zbožínek, prezident Emil Open.

Kromě letních her pořádá nadační fond i zimní. Ty by se, pokud se koronavirová situace zlepší, měla uskutečnit v lednu v Českých Budějovicích.




ZOŠI AGRO, s.r.o. - 001
Nové Bránice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu