Spor o vysílač v Židenicích se uklidňuje

  • 24. září 2020,
  • 8:47,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nedaleko hřbitova v Židenicích plánovala firma CETIN postavit vysílač. To se ale vedení městské části nelíbilo a navíc je překvapilo, že se s tímto plánem setkali až ve formě žádosti o územní rozhodnutí. Teď spolu obě strany jednají a hledají místo, které by bylo pro vysílač vhodnější.

Reklama

Vedení městské části Brno-Židenice rozhořčil záměr společnosti CETIN postavit na pozemku nedaleko hřbitova pětatřicet metrů vysoký vysílač. Místostarosta Petr Kunc popsal na sociálních sítích překvapení nad tím, že se záměr společnosti obec dozvěděla až z předložené žádosti o územní rozhodnutí. Navíc naprosto nesouhlasí s výběrem místa, kde by měl vysílač stát.

„S něčím takovým nemůžeme souhlasit jako obec a stejně tak chápeme, že s tím nemůžou souhlasit lidé, kterým by to stálo 10 metrů před oknem, takže jsme neprodleně poté, co jsme obdrželi oficiální žádost, zařadili tento bod na komisi pro územní plánování, ta jednomyslně sdělila že s tímto záměrem nesouhlasí a hned v nejbližším termínu to takto vyjádřila i rada městské části,“ uvedl Petr Kunc místostarosta MČ Židenice.

Městská část argumentuje například tím, že by stavba zasáhla do vlastnických práv okolních nemovitostí a mohla by snížit jejich cenu. Zároveň se pozemek, na kterém byla stavba vysílače plánována, nachází v ochranném pásmu hřbitova. Majitele pozemku, na kterém firma CETIN chtěla vysílač postavit, oslovila se svým plánem už před rokem.

„Oslovila mě firma CETIN s nabídkou, že tam můžou něco postavit a že je ve hře ještě si dalších pět pozemků. Dívali se na to územní rozhodnutí, že to souhlasí s tím plánem, co tam chtějí postavit, tak jsem byl osloven,“ uvedl Michal Tvarůžek, majitel pozemku.

O tom, že s tímto místem městská část nesouhlasí, se dozvěděl až od nás. Firma CETIN se k překvapení městské části, že se o jejím záměru dozvěděla až z podání žádosti, vyjádřila argumentem, že se jedná o běžný postup v souladu se zákonem.

„ Je důležité vědět, že CETIN nemůže nikde stavět bez souhlasu obce a stejné je to i v Židenicích. Teď víme, že s naším návrhem obec nesouhlasí, takže se kolegové se zástupci obce sejdou, aby hledali jiné řešení jak v dané lokalitě posílit mobilní signál, protože bez výstavby nového vysílače to v Židenicích nepůjde,“ vysvětlila Klára Zavadilová, tisková mluvčí společnosti CETIN.

„Nakonec jsem po drobné přestřelce na sociálních sítích velmi rád za to, že společnost CETIN se rozhodla s námi usednout k jednacímu stolu a v podstatě teď už ladíme termín, kdy bychom se potkali a zkusíme najít jinou lokalitu. Myslím si, že jich máme k dispozici hodně, kde ten vysílač může být, ať už na našich stávajících budovách nebo na jiných pozemcích,“ uvedl Petr Kunc místostarosta MČ Židenice.

Vhodný by byl například prostor kasáren nebo v blízkosti plánované křižovatky u ulice Rokytova, kde se nachází prázdné pozemky vhodné pro podobnou technickou stavbu.




Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu